ACTUALIZARE 11.00 Romgaz a debutat pe bursă. Atât la Londra, unde şedinţa de tranzacţionare a fost deschisă de premierul Victor Ponta, cât şi la Bursa de la Bucureşti. Investitorii care au dat 30 de lei pe acţiune în cadrul ofertei de listare au câştigat dintr-un foc între 16% şi 22%, de patru ori dobânda bancară pe un an. O acţiune Romgaz se vânde acum pe Bursa de la Bucureşti cu aproape 35 de lei.
___________________________________
La îndemnul FMI, autorităţile vor să continue programul de privatizări şi anul viitor.
De la începutul acestui an, Guvernul a vândut pe bursa pachete de acţiuni la Transgaz, Nuclearelectrica şi Romgaz. Cele trei listări au adus statului 526 de milioane de euro. Cea mai mare parte a banilor a venit de la Romgaz, adică 391 de milioane de euro.
„Ca repartizare geografică, la investitorii instituționali: România - 40%, Marea Britanie - 27%, SUA - 16,5%, Polonia - 5%. A fost o acțiune de succes, nici consultanții noștri nu se așteptau”, a declarat Constantin Niță, ministrul delegat pentru energie.
În prima parte a anului viitor, autorităţile vor lista încă trei companii energetice: Hidroelectrica, Electrica şi Complexul Energetic Oltenia.
Potrivit înţelegerii cu FMI, în aceste cazuri, privatizările se vor face prin majorare de capital, adică banii vor rămâne în companii pentru dezvoltare.
Pe lângă acestea, Guvernul vrea să vândă pachete de acţiuni la şase societăţi din subordinea ministerului transporturilor. În toate aceste cazuri, vor fi listate doar cinci la sută din acţiuni.
Recent, premierul a anunţat că şi compania care administrează portul Constanţa, cel mai mare din ţară, ar putea fi vândută pe piaţa de capital.
„Pentru că este un loc atât de important pentru România, pentru toată Europa, pentru ceea ce vrem să facem, noua cale a mătăsii, cred că trebuie să îmbine autoritatea locală, autoritatea centrală și investitori privați. Adică să o listăm la bursă, să avem investitori privați, să avem participație minoritară a Guvernului și a autorității locale”, a spus Victor Ponta.
Nu se ştie însă când vor ajunge românii să cumpere acţiuni la aceste companii, având în vedere că autorităţile au amânat de mai multe ori termenul limită pentru listare. Ultima dată avansată este sfârşitul anului viitor.
Companiile listate în 2013:
Transgaz - 15% - 72 milioane de euro
Nuclearelectrica - 10% - 63 milioane de euro
Romgaz - 15% - 391 milioane de euro
Companiile ce vor fi listate în 2014:
Hidroelectrica - mai 2014 - 10%
Electrica - mai 2014 - 51%
Complexul Energetic Oltenia - iunie 2014 - 12%
Companiile de pe lista Ministerului Transporturilor:
Administraţia Canalelor Navigabile Constanţa
Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi
Administraţia Porturilor Fluviale Giurgiu
Aeroporturi Bucureşti
Aeroportul Traian Vuia Timişoara
Aeroportul Mihail Kogălniceanu Constanţa