Acord de mentenanță pentru elicopterele Black Hawk la Romaero, în parteneriat cu Lockheed Martin şi Aerostar

Data publicării:
Elicopter Black Hawk cu semnul crucii rosii folosit în operațiuni de salvare
Elicopter Black Hawk folosit în operațiuni de salvare. Foto: Profimedia

Mentenanţa elicopterelor Black Hawk achiziționate de Ministerul de Interne va fi făcută într-o facilitate la Romaero, care va realizată împreună cu Lockheed Martin şi Aerostar, a afirmat miercuri Florin Spătaru, ministrul Economiei, la ceremonia de semnare a scrisorii de intenţie cu Lockheed Martin.

„Este o capabilitate de mentenanţă pentru aceste elicoptere Black Hawk pe care Ministerul de Interne le-a achiziţionat. Intenţia noastră şi a celor de la Lockheed Martin este să dezvoltăm această capabilitate atât pentru utilizare în România, dar şi pentru proiectele regionale pe care le au. Această capabilitate va fi realizată la Romaero, în colaborare cu o altă companie românească, Aerostar, şi încă de mâine vom începe să discutăm ce evaluare ce avem de făcut, care sunt investiţiile necesare, cum concretizăm acest parteneriat, printr-o asociere formală şi după aceea ne apucăm de treabă. Lockheed Martin va veni cu transfer de tehnologie, va instrui personalul. Investiţiile vor fi realizate atât de Romaero, cât şi de Aerostar şi le-am solicitat celor de la Lockheed Martin să participe de asemenea în asociere cu un procent”, a declarat Florin Spătaru miercuri, potrivit Agerpres.

Întrebat cum va participa compania Lockheed Martin, el a precizat că poate fi sub formă de echipamente sau sub formă de know-how.

„Aşteptăm să vedem cam care va fi parcursul, ce trebuie făcut şi ceea ce l-am rugat pe vicepreşedinte, l-am rugat ca, aşa cum am făcut de exemplu şi la Ploieşti, să avem rapoarte lunare sau trimestriale pentru a vedea cum ne îndeplinim obiectivele, ce am avea de făcut, atât la nivelul companiei, cât şi la nivelul Ministerului Economiei sau la nivelul celor de la Lockheed Martin, în aşa fel încât să nu întârziem, pentru că această capabilitate de mentenanţă este necesară, atât timp cât aceste elicoptere au fost deja achiziţionate de Ministerul de Interne”, a declarat ministrul.

Întrebat când vor sosi elicopterele în ţară, acesta a menţionat că primul va sosi la începutul anului viitor.

România va achiziționa 12 elicoptere medii-grele multifuncţionale Black Hawk, destinate efectuării de misiuni de salvare de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Valoarea contractului pentru elicopterele fabricate în Polonia este de aproape 270 de milioane de euro.

Lockheed Martin: Căutăm noi sfere de cooperare

Ministrul Economiei şi cei doi vicepreşedinţi ai companiei Lockheed Martin, Ray Piselli şi Dennis Goege, au semnat miercuri scrisoarea de intenţie prin care firma americană îşi exprimă disponibilitatea de a încheia parteneriate cu statul român pentru investiţii în industria aeronautică din România, conform unui comunicat al ministerului Economiei.

„Am semnat astăzi o scrisoare de intenţie, un document prin care una dintre cele mai mari companii din industria aeronautică din lume îşi reconfirmă interesul pentru viitoare parteneriate sau proiecte cu statul român. Lockheed Martin este implicat de 25 de ani în diverse proiecte în România, tocmai de aceea semnarea acestei scrisori consolidează parteneriatul nostru. Vă mărturisesc, am discutat cu cei de la Lockheed Martin şi cu francheţe le-am expus disponibilitatea Ministerului Economiei de a discuta despre colaborări care să se reflecte în economia României. Îmi doresc să văd cât mai repede Centrul Regional de Echipare şi Întreţinere a Elicopterelor Black Hawk, pentru Europa Centrală, aici în România şi să discutăm despre lucruri concrete”, a spus ministrul Spătaru.

În aceeaşi măsură, cei doi vicepreşedinţi ai Lockheed Martin şi-au exprimat disponibilitatea pentru demararea de proiecte, dar şi identificarea de noi oportunităţi de dezvoltare.

„Obiectivul nostru este să identificăm noi sfere de cooperare, în afară de iniţiativele deja anunţate, precum Romaero şi Aerostar, inclusiv în sectorul noilor tehnologii, cum ar fi inteligenţa artificială şi sistemele aeriene fără echipaj, printre altele”, a declarat Ray Piselli, vicepreşedintele Lockheed Martin.

Cu prilejul vizitei la BSDA, ministrul Florin Spătaru a precizat că investiţiile în dezvoltarea de capabilităţi în industria de apărare trebuie să urmărească şi componenta de cercetare şi inovare. Ministerul Economiei promovează investiţiile care vor impulsiona proiecte-cheie colaborative la scară largă în materie de dezvoltare a capabilităţilor, stimulând totodată inovarea în domeniul apărării.

La expoziţia Black Sea Defense & Aerospace 2022 (BSDA), compania americană Lockheed Martin a expus un simulator pentru aeronava de generaţia a V-a F-35 Lightning II.

Lockheed Martin este una dintre cele mai mari companii din industria aerospaţială şi de securitate şi de tehnologii din lume şi unul dintre cei mai mari contractanţi de apărare din lume.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri