În ultimul an, dobânzile pentru împrumuturi au scăzut cu unu până la trei la sută, dar chiar şi aşa creditele rămân scumpe pentru români. Dobanda medie la cele ipotecare se apropie de 6%, iar cea pentru creditele de consum este 10.5%. Deşi vorbim de acelaşi tip de împrumut, creditele pot costa, de la o bancă la alta, şi de câteva ori mai mult.
La creditele pentru locuinţă dobânzile încep de la 5%, dar acelaşi produs îl puteţi găsi la o altă bancă la un cost de peste 11%. La creditele de nevoi personale diferenţele sunt şi mai mari. Cea mai mică dobândă începe de la 8,8% şi pot ajunge dobânzile până la 26%. Adică vedem costuri şi de trei ori mai mari pentru acelaşi tip de produs.
„Unele rate de dobândă la creditul de consum au şi rol penalizator, altele sunt legate de credite negarantate. Nu mă apropii de asemenea credite decât dacă este o urgenţă absolută, mi se pare că plătesc foarte mult peste ce am împrumutat. Contează dobânzile şi după aceea toate celelalte facilităţi”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
Unele bănci dau credite cu dobânzi foarte mari pentru că, de fapt, nu mai vor alţi clienţi. Au prea mulţi restanţieri şi pun pe primul plan recuperarea banilor.
„Nu vom găsi niciodată o bancă care să spună că noi nu vrem să credităm şi atunci varianta elegantă de a da acest mesaj constă în faptul că dobânzile sunt suficient de ridicate ca să nu aibe cerere”, a spus economistul Radu Crăciun.
Dobânzile sunt influenţate şi de criteriile prin care sunt selecataţi beneficiarii şi rapiditatea cu care o bancă acordă creditul.
„Când selectezi clientela dur, atunci îi dai ieftin, când îi dai lejer, atunci poţi să îi dai costuri mai mari, tocmai pentru a-ţi acoperi riscul de neplată”, a precizat Dragos Nichifor, broker de credite.
Dobânzile pot fi diferite chiar în cadrul aceleiaşi bănci pentru produse similare. Obţin credite cu dobânzi mai mici cei care îşi încasează salariul prin bancă de la care iau împrumutul sau cei care au mai avut credite şi au fost buni platnici.