În contextul scăderii, din ultimii doi – patru ani, a investițiilor străine, lui Adrian Vasilescu i-a fost cerută opinia privind semnalul care este dat în exterior de protestele la adresa proiectelor din domeniul extractiv.
„Cifra investițiilor din extractivă este 5,5 a sută. Nu au năvălit investitorii înspre industria noastră extractivă. Acum sunt momente noi, cu Chevron, cu aurul de la Roșia Montană. (...) Aici este emoția mai puternică și din cauza asta (este referirea – n.r.). Emoțiile contează”, a afirmat Adrian Vasilescu, făcând referire la o analiză detaliată a exporturilor și a investițiilor străine, realizată de BNR.
„Aici (la proteste – n.r.) domină emoționalitatea”, a spus Adrian Vasilescu.
Întrebat care sunt riscurile pentru România, consilierul guvernatorului BNR a apreciat că sunt mai multe criterii pe care le are în vedere, dar nu se erijează în specialist în domeniu pentru a trage o concluzie.
„Eu aș pleca de la următoarele criterii. Primul: ajunsesem într-un moment de mare îngrijorare privind subțirimea dezbaterilor din societatea societatea românească. Această problemă ne-a trezit cumva. Dezbaterea a început să devină interesantă și puternică. Am văzut la televiziuni care erau tentate să, scuzați-mi cuvântul, să fușărească problemele economice, dintr-o dată aplicându-se cu foarte multă atenție și cu profunzime asupra unor chestiuni care privesc viața noastră și economia noastră și viitorul nostru. În aceste condiții, cred că avem un mare câștig”, a comentat Adrian Vasilescu.
„Pe de altă parte, sigur că mai este de lucrat și la astfel de dezbateri, pentru că dincolo de profunzimea cum se formulează gândurile și pasiunea care se pune în gânduri, pentru că nu poți să te desprinzi de pasiune, bine trebuie să mai învățăm să mai și gândim rațional, nu numai emoțional”, consideră consilierul guvernatorului BNR.
„Încă nu avem toate datele. De pildă, eu nu m-aș aventura să trag concluzii, pentru că nu sunt specialist în domeniu și nici BNR nu are un departament de specialitate unde să mă duc să discut, nu ne ocupăm cu așa ceva”, a afirmat Adrian Vasilescu.
Consilierul BNR a detaliat și mentalitatea prezentă încă în societatea românescă, pe care a numit-o „fantoma” temerii de capital străin, care a cuprins spirite alese și cpnform căreia „capitalul străin nu poate să-ți aducă numai nenorociri”.
„Ne uităm în istorie și vedem că fantoma a fost puternică mereu, a venit, a fost primită, dar investiția străină a fost primită, a făcut industrie în România”, a conchis Adrian Vasilescu.