Fenomenul se explică în primul rând prin creșterea cererii în unele segmente de piață, în perioada sărbătorilor pascale. Astfel, pentru a putea onora comenzile, patronii sunt nevoiți să apeleze la personal suplimentar.
Cea mai bună variantă pentru majoritatea societăților sunt angajații temporari. O demonstrează cifrele. Firmele de resurse umane au de două ori mai multe cereri față de anul trecut, pentru că angajatii temporari înseamnă angajați ieftini și practici.
Angajatorii pot renunța mult mai uşor la ei, dacă afacerile încep să meargă prost.
Potrivit statisticilor, o treime dintre firmele din România se folosesc de angajaţii temporari. Întrecerea pentru angajarea lor din perioada premergătoare Paştelui a început încă de acum o lună, spun firmele de resurse umane. În prezent se estimează că aproximativ 70.000 de români au joburi temporare.
Absolvent al Facultăţii de Actorie, Mihai Gancea a primit de curând cel mai haios rol pe care l-a jucat până acum. Preţ de aproape două săptămâni, tânărul actor va fi Iepuraşul de Paşte.
Mihai trebuie să-i atragă pe turişti la un atelier foto, dar şi la un magazin de cadouri de la Târgul de Paşte. Pentru asta, primeşte 100 de lei pe zi. Oricât de invidat ar fi el, locul de muncă al Iepurașului de Paște este însă doar temporar, întrucât contractul lui se va încheia imediat după sărbători.
Specialiştii în resurse umane spun că interesul firmelor pentru angajaţi temporari creşte în special în preajma Crăciunului şi a Paştelui.