România are cel mai fragmentat teren agricol din Uniunea Europeană, adică peste 4,6 milioane de ferme. Agricultorii sunt însă slab organizaţi şi mulţi se bazează doar pe subvenţii ca să-şi poată lucra terenul. Doar o mică parte din producţie ajunge la consumatori, pentru că magazinele nu sunt interesate să preia cantităţi mici de marfă.
Autorităţile vor acum să mărească suprafaţa fermei pentru care agricultorii primesc subvenţie pentru a-i încuraja să producă mai mult.
„Ei practic ar fi astfel forţaţi să se asocieze pentru a constitui suprafeţele minime pentru necesare obţinerii subvenţiilor”, a explicat Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
În prezent, pentru un hectar de teren, un fermier primeşte o subvenţie de 135 de euro. După majorarea suprafeţei, circa 600 de fermieri din cei peste un milion de agricultori nu vor mai beneficia de această sumă.
Şi în alte state europene, suprafaţa pentru care agricultorii iau bani depăşeşte un hectar. Însă subvenţiile primite de ţărani sunt aproape duble comparativ cu România.
„Performanţă, dacă ne uităm în lume, este realizată de fermele care au măcar câteva sute de hectare”, a mai spus Achim Irimescu.
O fermă din România are o suprafaţă medie de 3,5 hectare, faţă de 5 hectare cât este media europeană. Iar acest lucru se vede cel mai bine în evoluţia importurilor. Anul trecut, importurile de legume şi fructe au depăşit 542 de milioane de euro, de trei ori mai mult decât exporturile.