Cine a câştigat anul trecut bani din activităţi comerciale - avocatură, consultanţă sau drepturi de autor, a fost obligat să treacă luni pe la Fisc, dacă a vrut să scape de amendă.
„Astăzi am avut zi liberă, mi-am asumat riscul chiar dacă e coadă, stau la coadă”, a declarat un astfel de contribuabil. „E puțină înghesuială, pentru că e ultima zi, dar merge destul de repede”, spune un altul.
Mult mai simplu, spun oamenii, ar fi fost dacă formularele se puteau completa şi depune online.
Din experienţa anilor trecuţi doar 60% din românii care trebuie să-şi declare veniturile o fac înainte de termenul limită. Restul sunt amendaţi de către Fisc.
„Numărul total de declaraţii care aşteptăm a fi preluat se apropie de 21.500, până la sfârşitul zilei de joi săptămâna trecută erau aproape 14.000 de declaraţii”, arată Mihai Costin, directorul Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Cluj.
Anul trecut, aproape 242.000 de români au fost amendaţi şi au lăsat fiecare, în visteria statului, între 50 şi 500 de lei. Numărul celor care au obligaţia să depună formularul 200 se ridică la aproape 700.000 de persoane, estimează reprezentanţii ANAF.
Sunt însă multe cazuri în care omul nu știe că trebuie să raporteze unele venituri. El primește niște bani, știe că se reține un impozit, mai departe nu are habar ca trebuie să completeze formulare. Când vine Fiscul, nu prea ține argumentul că omul nu a știut. Vine amenda, dar, pe de altă parte, și autoritățile își au partea de vină – nu informează contribuabilii că au de plătit dările X sau Y, iar sistemul este destul de complicat.