Cluj-Napoca este în continuare oraşul cu cele mai scumpe imobile.
Bianca Suciu, reporter Digi24: „Prețul apartamentelor din Cluj-Napoca este cu peste 12% mai mare față de finalul anului 2014. Acest lucru face din acest oraş cel mai scump din ţară din acest punct de vedere, iar preţul unui metru pătrat este de 1.126 de euro.”
„Vi se par justificate aceste creşteri? Nu, categoric nu, sunt aceleaşi locuinţe ca până acum.”
„Mi-am cumpărat un apartament din cauză că am văzut că preţurile cresc.”
Specialiştii în imobiliare pun creşterea preţurilor pe seama dezvoltării oraşului.
Răzvan Teodorescu, specialist imobiliar: „Firmele mari în 2015 au ales să se dezvolte şi să angajeze masiv. Un exemplu concret ar fi cel al societăţilor din domeniul IT. Cred că a contribuit şi programul Prima Casă care nu a făcut altceva decât să impulsioneze piaţa.
După Cluj-Napoca, în topul oraşelor în care s-au înregistrat cele mai mari scumpiri, urmează Timişoara.
Angela Novăcescu, reporter Digi24: „În Timișoara, locuințele aflate în blocurile vechi sunt mai scumpe cu 12 la sută față de anul trecut, iar prețul apartamentelor aflate în blocurile noi este mai mare cu 8.2 la sută față de ultimele 12 luni.”
„În ziua de astăzi cei care sunt pentru a întemeia o familie și pentru a-și cumpăra o casă nu se mai poate.”
Şi la Iași, prețul apartamentelor a crescut, anul acesta, cu cinci la sută. Asta după trei ani în care scumpirile nu au fost mai mari de un procent. Cele mai multe locuinţe vândute anul acesta au fost în blocuri noi.
Paul Tehuțu, agent imobiliar: „Dacă ne referim la blocuri, o medie pe zona centrală ar fi de o mie de euro pe metru pătrat. Dacă vorbim de zona periferică, se referă undeva în jurul valorii de 650 până la 800 de euro pe metru pătrat”
Conform specialiştilor, peste 60 la sută din tranzacţiile imobiliare încheiate în acest an au fost realizate prin programul Prima Casă.