Un sat din județul Dolj poartă amprenta regalităţii. Distrusă de un incendiu în anii 1930, localitatea Dioști a fost reconstruită la comanda regelui Carol al II-lea. Monarhul a ținut morțiș ca satul să fie un model. Așezarea are doar o singură stradă, cu case pe o parte și pe alta, iar toate imobilele sunt în stil tradițional românesc.
La nici 40 de kilometri de Craiova, pe drumul care merge spre Caracal, indicatoarele te îndrumă spre satul Dioști. Povestea așezării începe în 1938, când asupra cătunului s-a abătut o nenorocire.
„Prin aprilie a izbucnit un incendiu de la niște copii lăsați acasă, părinții erau la câmp, au dat foc la niște coceni. Fiind și un vânt mai puternic, a luat foc tot satul”, a explicat viceprimarul comunei, Paul Oprea.
Vestea a ajuns până și la Casa Regală. Domnul Mihai are 90 de ani și era elev când regele Carol al II-lea a venit să vadă cu ochii lui dezastrul.
„Am luat ghiozdanele și fugi după el. Eu mai isteț m-am dus după mașina lui. Oprea la fiecare sinistrat și îi dădea câte 2000 de lei, un ajutor”, și-a amintit bărbatul.
Cronicile vremii relatează că regele a decis să reconstruiască așezarea de la zero. A chemat cei mai buni arhitecți din București, iar sute de meșteri aduși din toată țara au lucrat vreme de aproape un an la ridicarea unui sat model, cu case în stil tradițional românesc. Proiectul este și acum studiat de tinerii pasionați de arhitectură.
„Proiectul a fost gandit de marele academician Dimitrie Gusti. Au fost făcute 26 de gospodării, fiecare într-un fel asemănător, 4,5 și 6 camere, cu foișor, pridvor de lemn sculptat”, a spus Dragoș Andreescu, coordonatorul proiectului „Monumentalist".
Noul sat era de fapt o singură stradă mărginită de tei și cu 26 de case construite pe o parte și pe alta. La capătul străzii erau concentrate toate instiuțiile comunei: biserica, școala și primăria. Noua așezare avea curent electric, alimentare cu apa și canalizare, un lux pentru acea vreme. În plus, gospodăriile aveau anexe, iar la câte două case exista și o fântână.
Acum nu mai sunt 26 de case, pentru că unele au fost mutate la Muzeul Satului din București, însă ulița are un farmec aparte. Construcțiile sunt monumente istorice și majoritatea sunt locuite.
„Au 70 de ani mai bine și încă rezistă cărămida, fără nicio problemă”, a spus un localnic.
„Mici modificări. Pe la interior așa să zicem, dar exteriorul este același care a fost din construcție. În timpul de astăzi foarte greu se mai poate face o asemenea construcție”, a adăugat un alt localnic.
Toate casele au fost construite cu ziduri groase de 60 de centimetri din cărămidă, detaliile arhitecturale sunt din lemn de stejar rezistent și, în plus, imobilele aveau câte o pivniță răcoroasă unde sătenii își depozitau proviziile.
Comuna Dioști are peste 3.000 de locuitori dintre care aproximativ 100 locuiesc pe ulița construită pe vremea regelui Carol al II-lea.