Video „Dezastru, în viața mea n-am văzut așa ceva!” O furtună violentă a pus la pământ o pădure întreagă în Maramureș

Data actualizării: Data publicării:
FURTUNA
Copacii au fost pur și simplu rupți de la jumătate de rafalele devastatoare de vânt. Sursă foto: Captură video Digi24

Imagini incredibile în Maramureș. O vijelie foarte puternică a distrus aproape complet, în noaptea de luni spre marți, o pădure în Văleni. Copacii au fost pur și simplu rupți de la jumătate de rafalele devastatoare de vânt. Localnicii spun că nu au mai văzut niciodată asemenea priveliște.

O localnică din Văleni a filmat distrugerile masive în urma furtunii și a postat momentul pe o rețea socială.

„Doamne ferește, în viața mea! Mătușa acolo dinainte are 70 de ani și așa ceva n-a văzut. Doamne, Maica Domnului...Extraordinar! Eu nu știu ce-a fost aici, că îi dezastru. Nu a rămas nici 10% din ei. Pe margine mai sunt câțiva. Dezastru. Așa a venit de acolo, de la deal și uitați-vă. Nu e adevărat, Doamne...” spune ea în filmare. 

Furtunile au produs și alte pagube semnificative la nivelul judeţului Maramureş, Au fost afectate reţelele electrice, iar acoperişuri au fost luate de vânt.

Intervenţiile au fost coordonate de grupa operativă de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş.

Reprezentanţii ISU au transmis că au fost depăşite pragurile de precipitaţii la staţiile hidrometrice Cavnic, Vadu Izei, Strâmtura, Fereşti, Sighetu Marmaţiei, Copalnic. La Cavnic şi Copalnic a căzut grindină.

Au fost afectate de rafalele de vânt, care au atins viteza 70-80 km/h, mai multe acoperişuri în localităţile Sighetu Marmaţiei, Budeşti, Şişeşti, Cavnic, Rona de Sus şi Petrova. Pompierii militari au degajat zonele afectate de elementele de construcţie.

Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, împreună cu personal din cadrul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, au acţionat cu utilaje pentru eliminarea efectelor negative produse de vremea rea.

Totodată, Drumul Judeţean 184 a fost acoperit de aluviuni, material lemnos şi vegetaţie transportată de torenţii de pe versanţi, care nu au putut fi preluaţi de sistemul de canalizare.

Dispeceratul ISU Maramureş a primit zeci de apeluri, iar pompierii militari au degajat din zona reţelelor de alimentare cu energie electrică copacii prăbuşiţi de rafalele puternice de vânt.

La Ocna Şugatag a fost înregistrată o cantitate de precipitaţii de 40,3 l/mp iar rafalele de vânt au atins 65 km/h în Baia Mare şi Ocna Sugatag, peste 80 km/h în zona montană.

„Toate echipele de intervenţie de la Electrica sunt în teren (...). La această oră mai sunt nealimentate integral sau parţial cu energie electrică opt localităţi: Rona de Sus, Rona de Jos, Coştiui, Bârsana, Văleni, Buteasa, Hovrila şi Întrerâuri. Sunt afectaţi 2.630 de consumatori”, precizează ISU Maramureş.

Cod portocaliu de furtuni

Meteorologii au emis o avertizare Cod portocaliu de furtuni, valabilă în mai mult de jumătate de ţară în următoarele 24 de ore.

Astfel, începând de marţi dimineaţa de la ora 10:00, până miercuri la ora 10:00, în Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei şi Munteniei, jumătatea de nord a Moldovei şi local în Banat şi în Maramureş, vor fi perioade cu averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului şi vijelii, cu viteze la rafală în general de 70...90 km/h, descărcări electrice şi grindină. În intervale scurte de timp (1...3 ore) sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25...40 l/mp şi pe arii restrânse de peste 50...70 l/mp.

Citește și: Noi avertizări de vreme severă în România: Val de caniculă, urmat de furtuni puternice. Zonele afectate - HARTĂ

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri