Începând de luni, 8 februarie, atunci când elevii și preșcolarii se întorc la școală, cadrele didactice vor efectua triajul observaţional al acestora pe tot parcursul activităţilor şcolare, se arată în draftul ordinului comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii, care urmează să fie aprobat în contextul redeschiderii școlilor.
Potrivit draftul ordinului comun pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării se va aplica protocolul de izolare.
"În cazul în care există un consimţământ informat şi semnat al părinţilor cu privire la acordul de recoltare a probelor de exudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceştia vor putea fi testaţi, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical şcolar de la nivelul unităţii de învăţământ vor fi raportate către Direcţia de sănătate publică/Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. Dacă părintele/tutorele legal nu îşi exprimă acordul pentru testare, în cazul existenţei unor simptome specifice, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii paşilor următori", se arată în document.
Conform acestuia, revenirea în colectivitate a copiilor care au avut probleme de sănătate şi au absentat de la şcoală se va realiza obligatoriu în baza unei adeverinţe medicale care să precizeze diagnosticul şi pe care elevul o va preda cadrului didactic la prima oră de curs. Adeverinţele vor fi centralizate la nivelul cabinetul medical şcolar sau la nivelul persoanei desemnate în cazul în care şcoala nu beneficiază de cabinet medical.
"Cadrele didactice, personalul didactic auxiliar şi nedidactic care prezintă simptome specifice unei afecţiuni cu potenţial infecţios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăţi de respiraţie, vărsături) se izolează la domiciliu, contactează medicul de familie şi anunţă de îndată responsabilul desemnat de către conducerea unităţii de învăţământ", mai prevede documentul.
Pentru a duce la îndeplinire a prevederilor ordinului comun, în cazul în care în unitatea de învăţământ nu este încadrat personal medical, DSP, în colaborare cu autorităţile publice locale/judeţene, coordonează procesul de asigurare a acestuia.
Reguli în școli începând de luni, 8 februarie
- Intrarea în școli se va face prin mai multe căi de acces
- Dacă nu există mai multe căi de acces, este esențială distanțarea fizică
- După dezinfectare, elevii vor fi conduși direct în clase
- Părinții sau alți însoțitori nu vor avea voie să intre în școală
- Trebuie asigurată distanţarea fizică de 1 metru între elevi
- Dacă sala nu permite distanțarea de 1 metru, spațiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanța maximă posibilă între elevi
- Sălile de clasă vor fi aerisite constant - înainte de sosirea elevilor, în pauze, la finalul zilei
- În băi va trebui să existe în permanență dezifectant și prospae de hârtie
- Sunt interzie uscătoarele electrice şi prosoapele din material textil
- Cursurile pot începe la intervale orare diferite pentru a se evita aglomerația
- Elevii vor ieși pe rând în pauză; se va evita suprapunerea claselor
- Elevii vor fi supravegheați în pauze
- Se vor putea desfăşura doar jocurile care permit distanţarea fizică
- Sălile vor fi curățate, dezinfectate și aerisite după fiecare grupă de elevi
Editor : A.A.