Video&Foto Copii încurajați să fure ca să facă rost de "doza" zilnică. Cum acționa rețeaua traficanților de droguri din Caraș-Severin
Data publicării:
Au fost percheziții, miercuri dimineață, în Caraș-Severin și Timiș. Vizate de ancheta procurorilor au fost mai multe persoane bănuite că ar fi vândut droguri, inclusiv minorilor, pe raza orașelor Reșița și Caransebeș. În schimbul stupefiantelor, dealerii acceptau nu doar bani, ci și bunuri furate de clienții disperați să-și procure "doza" zilnică. În urma perchezițiilor, 18 persoane au fost duse la audieri.
Rețeua, spun anchetatorii, și-a început activitatea infracțională în 2021. Potrivit datelor strânse la dosar, suspecții făceau parte din 3 grupări infracționale, care colaborau între ele.
"Inițial, membrii grupărilor ar fi distribuit substanțe psihoactive tinerilor din zonă, contra unor sume de 50 lei pentru 0,2 grame, în medie, ceea ce ar fi dus rapid la creșterea substanțială a veniturilor celor bănuiți", se arată în comunicatul Poliției Române.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Cu timpul și odată ce rețeaua de clienți a crescut, dealerii și-au extins "oferta" și cu droguri de mare risc. Ba chiar ar fi amestecat, în repetate rânduri, spun anchetatorii, substanțele psihoactive cu alte substanțe, cu scopul de a mări efectele produse în urma consumului, provocând astfel, în mod rapid, o stare de dependență a consumatorilor.
Principalii clienți ai rețelei erau tineri, inclusiv minori, spun polițiștii. În urma consumului de stupefiante, mulți dintre ei au ajuns în spitale, unde au avut nevoie de îngrijiri de specialitate. Pentru a face rost de "doza" zilnică, dealerii își încurajau clienții să fure.
"Profitând de dependența de substanțe a consumatorilor, membrii grupărilor i-ar fi instigat pe aceștia, direct sau implicit, pentru asigurarea dozei zilnice, la comiterea de infracțiuni, iar bunurile provenite din infracțiuni ar fi fost primite de membrii grupărilor, în vederea valorificării", transmit reprezentanții Poliției.
La rândul lor, clienții deveneau, în timp, furnizori pentru prietenii și anturajul lor.
"Substanțele au fost preluate din diverse surse, în special furnizori de pe raza județului Timiș, împărțite în doze și distribuite en-detail, unii dintre ”clienți” devenind, în timp, furnizori pentru alți tineri din mediul relațional al acestora", transmite DIICOT.
În urma celor 14 percheziții domiciliare care au avut loc miercuri în Timiș și Caraș-Severin 18 persoane au fost duse la audieri. Sunt bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și de mare risc, deținere de droguri de mare risc în vederea consumului propriu și efectuarea de operațiuni cu produse susceptibile de a efecte psihoactive.