Într-o listă de amintiri gustative din perioada comunistă, eugeniile fabricate la Constanța ar putea ocupa un loc fruntaș.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Primele eugenii care au cucerit papilele românilor au intrat pe piață la finele anilor 1940, într-o fabrică din Constanța, situată pe strada Theodor Burada.
Eugeniile, umplute cu cremă de cacao și rom, aveau să devină rapid un aliment „sacru” în ghiozdanele școlarilor, în pachetele din foi de ziar ale muncitorilor și în servietele funcționarilor publici.
În 1980, avea loc premiera filmului Probă de microfon, în regia lui Mircea Daneliuc, conectând cinematografia românească la genul hibrid al cine-vérité-ului, care deținea deja un monopol prestigios în lumea filmului de artă occidental.
În filmul lui Daneliuc apar și câteva cadre filmate în stil documentar despre „reveriile muncitorești” din fabrica de eugenii de la Constanța, unde întregul proces industrial decurgea manual, cu o dexteritate impresionantă, de la întinderea cremei între biscuit și până la etapa ambalării.