Avram Iancu, bibliotecarul din Petroșani devenit celebru pentru performanţele sale la înotul în ape deschise, și-a propus să parcurgă întreg fluviul Rin, într-o provocare de 35 de zile. Românul va începe cursa de 1.035 de kilometri, din Germania în Olanda, duminică dimineață. "Întregul meu efort va fi dedicat în exclusivitate aderării României la spațiul Schengen", spune înotătorul.
Startul în aventura pe fluviul Rin este programat pentru duminică, 16.07.2023, la ora 10:00, la Podul Vechi din Constance (Germania).
"A venit timpul să mă întreb, din nou, ce anume pot să fac eu pentru ţara mea şi nu ce poate să facă ţara pentru mine. A sosit timpul pentru înotul principal al sezonului. Voi înota întregul curs al Rinului, de la începutul marcării kilometrice a fluviului, adică de la Vechiul Pod din Konstanz (Germania) şi până la vărsarea acestuia în Marea Nordului, în Olanda. În aproximativ 35 de zile de înot sper să reuşesc să străbat cei 1.032 de kilometri marcaţi ai acestui fluviu care străbate inima Europei", spune înotătorul Avram Iancu pe site-ul său.
Întregul efort, spune românul, va fi dedicat în exclusivitate aderării României la spațiul Schengen.
"Așa cum fluviile străbat țările și continentele fără să țină cont de granițe, tot așa îmi doresc ca milioanele de români să circule liberi de la Marea Nordului și până la Marea Neagră. Îmi doresc ca sutele de mii de români care se întorc în țară de sărbători sau în concedii să nu mai stea la cozi kilometrice obositoare. Îmi doresc ca transportatorii români să nu mai piardă timp și sume importante de bani prin granițe inutile. România este în Europa! România este Europa!", spune înotătorul român.
Înotul va fi observat oficial și va fi recunoscut și certificat de către cele mai importante organizații mondiale de înot în ape deschise. Observatorul oficial va fi instructorul de înot Radu Ileană din Alba Iulia, în vârstă de 37 de ani, cu o experiență de 14 ani în predarea înotului la Deva și Alba Iulia.
În aventura sa pe fluviul Rin, Avram Iancu fi însoțit de caiaciști ca suport acvatic, dar și de o echipă de suport terestru. Evoluţia înotătorului va putea fi urmărită pe un sistem modern de livetraker.
Bibliotecar de profesie, Avram Iancu are la activ mai multe performanţe la înotul în ape deschise. În august 2016, bărbatul a traversat înot Canalului Mânecii, iar în vara lui 2017 a înotat întreg cursul Dunării, fără costum de neopren, pe o distanţă de 2.860 de kilometri.
Anul trecut, în vară, înotătorul din Petroșani a devenit primul român care a reuşit să traverseze înot Canalul Bristol, din Marea Britanie. Tot anul trecut, Avram Iancu a obţinut titlul de "Performance of the Year" din partea Organizaţiei Mondiale de Înot în Ape Deschise - World Open Water Swimming Association (WOWSA), după ce în 2021 a reuşit să înoate 26 de kilometri împotriva curentului pe Dunăre, într-un timp de 18 ore şi 30 de minute, o premieră mondială.
În urmă cu două luni, românul a traversat înot Marea Galileii în 11 ore și 40 de minute, reuşind astfel să-şi înscrie numele alături de alţi 67 de înotători din lume, care au dus până la capăt o asemenea performanţă.
Editor : Izabela Zaharia