Amintiri britanice despre Revoluția română. Mesajul unui fost corespondent BBC pentru tinerii din România
Data actualizării: Data publicării:
Britanicii care au cunoscut România înainte de 1989 şi au fost prezenţi inclusiv la evenimentele din decembrie, de acum 30 de ani, au venit din nou la Bucureşti. Ambasada Marii Britanii i-a invitat să le vorbească tinerilor elevi de liceu din toată ţara, despre experienţa lor directă cu perioada comunistă.
În 1989, John Simpson transmitea pentru BBC, de la Bucureşti, revoluţia română. Astăzi şi-a împărtăşit amintirile de atunci cu tinerii din România şi le-a oferit o perspectivă personală a evenimentelor care au transformat România.
John Simpson, fost corespondent BBC: Principalul mesaj pe care îl am este să încerce să înţeleagă cât de diferită a fost România, cu raţionalizarea alimentelor, controlul fiecărui aspect al vieţii tale. Erau legi care te împiedicau să ai aur, argint şi bijuterii şi alte lucruri de genul acesta despre care cred că acum par inimaginabile pentru copii ca aceştia. Voi încerca să le spun că în această ţară, în urmă cu relativ puţin timp, condiţiile erau complet diferite.
Sunt 30 de ani de când regimul comunist a fost îndepărtat de la conducerea României. Tinerii care trăiesc acum într-o ţară liberă şi democrată cunosc evenimentele din acea vreme destul de puţin, iar versiunile de adevăr pe care aud diferă în funcţie de povestitor. Ambasada Marii Britanii a invitat elevi din mai multe licee să afle direct de la cei care au trăit revoluţia, cum s-a schimbat viaţa românilor.
Andrew Noble, ambasador Marea Britanie: De ce elevi de liceu? Pentru că ei sunt viitorul României şi este clar, toată lumea ne spune, că tinerii din România nu ştiu ce a fost în România comunistă. Deci, dacă nu ştii cum a fost nu poţi să înţelegi cum s-a schimbat şi în ce măsură şi în această privinţă noi avem o perspectivă mai obiectivă venind din afară, ca să spunem ce s-a schimbat şi în ce calitate. Dacă ştii ce ai făcut poţi să înţelegi mai bine ce poţi să faci în viitor.