Ziua Limbii Române se sărbătorește astăzi în România și Republica Moldova

Data publicării:
Ziua Limbii Române se sărbătorește astăzi în România și Republica Moldova. Foto Shutterstock
Ziua Limbii Române se sărbătorește astăzi în România și Republica Moldova. Foto Shutterstock

Ziua Limbii Române se sărbătorește anual pe data de 31 august, prilej cu ocazia căruia se desfășoară evenimente culturale atât în România, cât și în Republica Moldova.

Ziua Limbii Române este un eveniment care subliniază importanța limbii noastre în afirmarea identității naționale și culturale. A fost instituită oficial în România în 2013, iar în Republica Moldova se sărbătorește încă din 1990.

Evenimente dedicate Zilei Limbii Române

Președintele Klaus Iohannis va merge la Chișinău de Ziua Limbii Române

De Ziua Limbii Române, președintele Klaus Iohannis va face o vizită oficială la Chișinău, unde va fi primit de Maia Sandu.

Președintele Klaus Iohannis va transmite la Chișinău un mesaj ferm de sprijin și de încurajare pentru autoritățile și cetățenii Republicii Moldova, în efortul de reformă, de democratizare, de implementare ireversibilă a principiilor statului, de drept și de securizare a parcursului European, transmite Administrația Prezidențială.

Președintele Iohannis va depune astăzi și un buchet de flori la monumentul bustul lui Mihai Eminescu din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

În București, la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), sâmbătă, de la ora 13:00, de Ziua Limbii Române, va exista dezbaterea "Dicționarul TEZAUR al limbii române" la care vor participa: Gheorghe Chivu (membru titular al Academiei Române) Rodica Zafiu (prof.univ.dr. membru coresponedent al Academiei Române, Cristian Moroianu (profesor universitar), Ioan Cristescu (prof.univ, directorul general al MNRL).

Dicționarul limbii române se află permanent la sediul muzeului și poate fi consultat de vizitatori în timpul programului de lucru.

Tot în cadrul evenimentului de la MNLR vor mai participa și studenți de la Facultatea de Arte a Universității Hyperion, care vor interpreta poeme ale mai multor autori români comemorați ori aniversați în acest an, printre care Anton Pan, Alexandru Macedonski, Nina Cassian și mulți alții.

Primăria Municipiului Chișinău va organiza mai multe evenimente cultural-artistice dedicate Zilei Naționale a Limbii Române. În programul evenimentelor amintim:

  • 10:00-11:00 Depunere de flori la monumentul lui Mihai Eminescu din scuarul Teatrului Național „Mihai Eminescu” și de pe la Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”;
  • 16:00 -18:00 Activități creative pentru copii și adulți pe strada pietonală „Eugen Doga”;
  • Spectacolul literar-muzical „Limba noastră - limbă sfântă”, strada pietonală „Eugen Doga”.

În Ploiești se celebrează Ziua Limbii Române, ediția a XII-a, la Muzeul județean de Istorie și Arheologie Prahova, iar la Muzeul "Ion Luca Caragiale" va putea fi urmărită o expoziție temporară „Ceasuri cu inscripții în limba română”.

În Iași, la inițiativa și invitația Institutului de Filologie Română, "Alexandru Philippide" (IFRI), la Academia Militară, Filiala Iași, dar și Biblioteca Județeană „Gh Asachi” se vor organiza evenimente culturale în Grădina Botanică "Anastasie Fătu".

Ziua Limbii Române va fi celebrată și la Institutul Cultural Român din Madrid, Varșovia și Ambasada României în Republica Polonă, în colaborare cu Școala „Calitate” din Cracovia.

Va avea loc o întânirea între cursanții ICR Varșovia și cei ai Școlii „Calitate”, singura organizație privată din Polonia, care oferă un program permanent de cursuri de limba română, ca limbă străină, încă din anul 2008.

Vor fi prezenți și studenți de la universitățile unde cursurile de limba română se desfășoară încă din 1957, precum Universitatea Jagiellonă (Cracovia).

Ziua Limbii Române se sărbătorește din 2011

Propunerea legislativă pentru instituirea evenimentului a fost inițiată din 2011, atunci când mai mulți parlamentari, din diferite grupuri pollitice, au depus un proiect de lege în Senat în care solicitau proclamarea zilei de 31 augst drept Ziua Limbii Române.

Ulterior, demersul legislativ a fost aprobat de Senat pe 6 septembrie 2011, iar de Camera Deputaților pe 13 martie 2013. Propunerea a fost adoptată drept zi festivă a României prin Legea nr.53/2013.

Ziua Limbii Române a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2011, lângă formațiunile stâncoase Babele din Munții Bucegi, iar de atunci evenimentul s-a desfășurat anual în diferite orașe din țară.

Potrivit legii, Ziua Limbii Române poate fi celebrată de autoritățile și instituțiile publice, institutele culturale românești din străinătate, reprezentanțele diplomatice, dar și alte instituții prin organizarea unor evenimente/programe cultural-educative cu caracter evocator (cu scopul de a aduce în amitire) sau științific.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri