În anul 2025, angajații din România vor avea 17 zile libere oferite de stat, datorită sărbătorilor legale. 13 zile libere vor fi în timpul săptămânii, în timp ce 4 zile libere de la stat vor fi în weekend.
Chiar din prima lună a anului 2025, angajații vor beneficia de câteva zile libere datorită sărbătorilor religioase din luna ianuarie.
Ce zile libere vor fi în 2025
- 1 ianuarie - Anul Nou (miercuri);
- 2 ianuarie - A doua zi de Anul Nou (joi);
- 6 ianuarie - Bobotează (luni);
- 7 ianuarie - Sfântul Ioan Botezătorul (marți);
- 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române (vineri);
- 18 aprilie - Vinerea Mare a Paștelui (vineri);
- 20 aprilie - Paștele (duminică)
- 21 aprilie - A doua zi de Paște (luni);
- 1 mai - Ziua Muncii (joi);
- 1 iunie - Ziua Copilului (duminică);
- 8 iunie – Rusalii (duminică);
- 9 iunie – A doua zi de Rusalii (luni);
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului (vineri);
- 30 noiembrie – Sfântul Andrei (duminică);
- 1 decembrie – Ziua Națională a României (luni);
- 25 decembrie – prima zi de Crăciun (joi);
- 26 decembrie – A doua zi de Crăciun (vineri).
Minivacanțe pentru angajații din România în 2025
Prima minivacanță pe care o pot planifica angajații din România poate fi în luna ianuarie 2025, deoarece se vor lega 6 zile libere, începând de miercuri, 1 ianuarie, până luni, 6 ianuarie.
În 2025, angajații din România vor avea alte două zile libere legal, față de ceilalți ani, chiar în luna ianuarie. Mai exact, pentru data de 6 ianuarie, când se sărbătorește Boboteaza, și pentru data de 7 ianuarie, când se sărbătorește praznicul Sfântului Ioan Botezătorul.
Dacă ziua de 3 ianuarie (vineri) va fi liberă, se va face punte între zilele de 1 și 2 ianuarie și cele de 4 și 5 ianuarie, care sunt zile de weekend. Astfel, având în vedere că și zilele de 6 și 7 ianuarie sunt libere, bugetarii se vor întoarce la serviciu după Anul Nou, de miercuri, 8 ianuarie.
A doua minivacanță a anului următor pentru angajați poate fi în perioada Paștelui. În 2025, Paștele Ortodox și cel Catolic se sărbătorește în aceeași zi, pe 20 aprilie. Minivacanța de Paște poate fi în perioada: vineri, 18 aprilie, când este zi liberă de Vinerea Mare, continuă cu 20 aprilie, ziua Paștelui și până pe 21 aprilie 2025, a doua zi de Paște.
În luna iunie 2025 poate fi Minivacanță de Rusalii, deoarece ziua de 9 iunie este liberă (luni) și poate fi legată cu vineri (6 iunie) și zilele de weekend.
Ziua liberă de 15 August va pica tot în timpul săptămânii, vineri, înainte de weekend, iar angajații își mai pot adăuga zile suplimentare de concediu pentru a beneficia de minivacanță prelungită.
Anul 2025 se încheie cu alte zile libere pentru angajații din România, datorită sărbătorilor de iarnă.
Vor fi zile libere pentru Crăciun, joi, 25 decembrie și vineri, 26 decembrie, iar minivacanța poate fi prelungită cu ziua de vineri, 27 decembrie, dar și alte zile suplimentare de concediu, pentru a face punte între Crăciun și Revelion. Aceasta este și ultima minivacanță a anului 2025.
Zile libere suplimentare în învățământ pentru 2024
Cadrele didactice beneficiază de alte trei zile libere legal, pe lângă celelalte stabilite prin lege, confort Contractului Colectiv de Muncă.
Zilele suplimentare nelucrătoare pentru dascăli sunt:
- A treia zi de Paște;
- 5 iunie – Ziua Învățătorului;
- 5 octombrie – Ziua Mondială a Educației.
Zile libere suplimentare acordate românilor pentru evenimente speciale
Prin contractul colectiv de muncă, unic la nivel național, salariații din România pot beneficia și de alte zile libere plătite pentru evenimente speciale în familie ori situații întâmpinate precum:
- Căsătoria salariatului - 5 zile libere;
- Căsătoria unui copil al salariatului - 2 zile;
- Nașterea unui copil - 5 zile + 10 zile pentru tată dacă a urmat un curs de puericultură;
- Decesul soției/soțului, copilului, părinților, socrilor - 3 zile;
- Decesul bunicilor, fraților, surorilor - 1 zi;
- Donatori de sânge - 1 zi;
- Schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași companii, cu mutarea domiciliului în altă localitate - 5 zile;
- 30 de zile concediu fără plată pentru pregătirea și susținerea lucrării de diplomă în învățământul superior. Acesta se acordă o singură dată.
Toate aceste zile libere sunt plătite și reglementate prin contractul colectiv de muncă aplicabil. Nu afectează drepturile salariale și nici nu suspendă contractul individual de muncă.
Potrivit legislației în vigoare, angajatorul are obligativitatea de a acorda zilele libere legal salariaților, însă există excepții pentru persoanele care nu-și pot întrerupe activitatea, deoarece lucrează în unități sanitare sau alimentație publică. În acest caz, se pot stabili, prin regulamentul intern, alte zile libere.
Editor : C.S.