Nu doar urşii au devenit o prezenţă obişnuintă pe străzile staţiunilor de pe Valea Prahovei. Aproape noapte de noapte, zeci de mistreţi ajung până în centrul oraşului Sinaia. Până acum, au produs doar pagube materiale, însă localnicii se tem că animalele ar putea ataca oamenii care le ies în cale.
Mistreţii din Sinaia au ajuns în această săptămână până în faţa Primăriei. Animalele nu au fost deranjate nici de lumina puternică şi nici de zgomotul traficului rutier din oraş.
Camerele de supraveghere au înregistrat animalele aproape de ora 4 dimineaţa, chiar pe platoul din faţa Primăriei Sinaia. Animalele au traversat platoul de la nord către sud, la doar cinci metri de intrarea principală în clădire.
Totul s-a întâmplat la 100 de metri de două hoteluri din oraş şi la 170 de metri de o şcoală.
În alte ocazii, animalele sălbatice şi-au făcut apariţia în două parcuri şi în curtea Colegiului Cantacuzino.
„Aici suntem în centrul oraşului, parcul Dimitrie Ghica şi putem observa porc mistreţ exact în apropierea măsuţelor de şah”, spune Adrian Ghercioiu, inspector la Primăria Sinaia, arătând imaginile surprinse de camerele de supraveghere.
„Mistreţii au ajuns chiar și în curtea Colegiului Mihail Cantacuzino, din Sinaia. Aici, spaţiul verde a fost aproape în totalitate distrus”, relatează Claudiu Loghin, reporter Digi24.
Localnicii au ajuns să se teamă să mai meargă pe jos de teama animalelor sălbatice.
„Am văzut mistreţii noaptea. Erau mulţi, erau şi mici şi mari, erau în jur de vreo 30”, spune unul dintre ei.
„Sunt copiii care acum se duc la şcoală, seara, când vin, se întunecă mai devreme”, subliniază un altul.
Încă din vară, Primăria Sinaia a încheiat contracte cu două asociaţii de vânători ca să îndepărteze animalele sălbatice din oraş. Problema este, însă, departe de rezolvare.
„Nu fac nimic în ceea ce înseamnă prepararea hranei pentru mistreţi, în pădure”, acuză Vlad Oprea, primarul orașului Sinaia.
Reprezentantul uneia dintre asociaţii a refuzat să comenteze acuzaţiile primarului din Sinaia. În schimb, administratorul celei de-a doua a pus totul pe seama numărului mic de angajaţi.
Mistreții sunt animale nocturne, cu un simț al mirosului foarte bine dezvoltat. De obicei, se sperie de zgomot și de câini. Masculii pot ajunge până la 200 de kilograme. Pot deveni agresivi dacă se simt amenințați și încolțiți și mai ales dacă în preajmă sunt scoafe cu pui.