Discuţii fără sfărşit despre Ordonanţa 114. De această dată a venit rândul miniştrilor să se contrazică în ceea ce priveşte modificările OUG. Ce-i drept, vorbim despre un ministru PSD şi unul ALDE. În timp ce ministrul Energiei susţinea că nu vor exista modificări în ceea ce priveşte domeniul energetic, Eugen Teodorovici i-a "reamintit" despre propunerile pe care Anton Anton i le-a spus ieri seară la telefon.
Ordonanţa 114 este mărul discordiei între cei doi miniştri - al Energiei şi al Finanţelor. Anton Anton a ţinut să atragă atenţia că cel responsabil să dea explicaţii este ministrul Finanţelor.
Anton Anton, ministrul Energiei: „Noi nu ne aşteptăm să facem vreo modificare, pentru că ceea ce am propus, asta e scopul pentru care am propus ordonanţa. Cred că asta este o întrebare pe care i-o puneaţi lui Teodorovici, nu mie, dar din moment ce el nu e aici, sigur, aţi început cu mine”.
Eugen Teodorovici, care a ajuns mai târziu la eveniment, l-a contrazis însă pe ministrul Energiei.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: „Ministerul Finanţelor Publice a centralizat ceea ce ministerele au trimis. Doi la mână, am spus-o public şi vreau să fie foarte clar, eu răspund de partea de bănci. Nu stă Teodorovici să discute pe zona de energie, că m-aş ocupa şi de chestia asta, sau poate o să mă ocup şi de chestia asta, nu ştiu, dar astăzi mă opresc la partea asta de finanţe”.
Tot Ministrul Finanţelor a încercat să fie şi moderatorul conferinţei.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: „Mai departe, energia... uitaţi, fac aşa puţin din microfon şi îl rog pe domnul ministru să preia microfonul din mers şi să vă spună ce mi-a trimis mie aseară şi dacă ce mi-a trimis are acordul partidelor va fi în ordonanţă. Dacă nu, nu.”
Anton Anton, ministrul Energiei: „De zâmbit, zâmbim amândoi. Scuză-mă puţin. Te rog frumos. Eu am notat trei chestiuni, nefiind pe această zonă”.
Pe lângă discuţiile în contradictoriu între cei doi miniştri, au existat şi declaraţii din partea specialiştilor. Vicepreşedintele ANRE a anunţat că preţurile gazelor şi al energiei electrice pentru consumatorii casnici nu vor fi modificate până la sfârşitul acestui an.
Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE: „Acel 2% care vine cu OUG 114 este exagerat de mare şi trebuie să fiu sincer, noi ANRE nu aveam nevoie de aceşti bani. În acest moment, aşa cum este legislaţia, nici nu putem folosi aceşti bani pentru activitatea normală a ANRE.”
Anton Anton: „Avem aviz de la Consiliul Concurenţei că pe lângă excepţia pe care am avut-o până acum, care a fost pentru producătorii de energie termică pentru populaţie, am introdus şi producătorii de energie electrică pe bază de gaz”.
Conform Ordonanţei Lăcomiei încă în vigoare, toate companiile din sectorul energetic sunt nevoite să plătească în conturile ANRE o taxă anuală de 2% din cifra de afaceri.