Varujan Vosganian este noul preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România

Data actualizării: Data publicării:
varujan vosganian la o sedinta
Varujan Vosganian.

Scriitorul Varujan Vosganian este noul preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România.

„Alegeri la Uniunea Scriitorilor din România. Noul preşedinte este domnul Varujan Vosganian, membru al Filialei Bucureşti Poezie, cu 660 de voturi din 740 de voturi exprimate”, a anunţat Uniunea, într-o postare pe pagina de Facebook.

Alegerea lui Varujan Vosganian survine vacantării acestui post, după decesul, în 23 martie, a fostului preşedinte al Uniunii, criticul literar Nicolae Manolescu.

„Cred că scriitorul român trebuie să se reîntoarcă în cetate, mai ales în momente tulburi ca acestea”

Vosganian afirmă că scriitorul român trebuie să se reîntoarcă în cetate şi pledează pentru o mai mare vizibilitate a uniunii în reţeaua culturală europeană.

„Gândurile cu care îmi încep mandatul au fost prefigurate în programul pe care l-am prezentat în debutul candidaturii mele, care avea ca punct central reaşezarea rolului scriitorului în societatea românească. Scriitorii sunt printre cei care au construit, practic, România modernă în secolul al XIX-lea, care au făcut şcoli naţionale în perioada interbelică şi care au ţinut piept spaţiului concentraţionar în perioada comunistă. Iar în anii '90 foarte mulţi scriitori s-au implicat în spaţiul politic şi civic, fără să reuşească să transforme tranziţia într-un proces esenţialmente cultural. Cred că scriitorul român trebuie să se reîntoarcă în cetate, mai ales în momente tulburi ca acestea”, a declarat Vosganian pentru Agerpres.

El a subliniat că este necesar să fie adoptată o strategie culturală a României.

„Avem strategie energetică, avem strategie de apărare, strategie de IT, strategie de transporturi, dar nu avem o strategie culturală, pe care eu o socotesc prioritară în România de azi, în care polemicile legate de identitatea naţională şi locul nostru în Europa sunt atât de aprinse”, a spus preşedintele Uniunii Scriitorilor.

Un alt punct din programul noului preşedinte al Uniunii Scriitorilor se referă la necesitatea accesului tinerilor în organizaţie.

„Am propus câteva modalităţi, inclusiv procedurale, care să lărgească accesul tinerilor, care trebuie să înţeleagă că Uniunea Scriitorilor nu e o organizaţie stalinistă. Ea a fost creată în 1908 şi ridicată la rangul de utilitate publică în 1912. Şi mai toţi marii scriitori au făcut parte din ea, iar cel mai faimos a fost, probabil, Liviu Rebreanu în perioada interbelică”, a punctat Vosganian.

Vizibilitatea şi relaţiile externe ale Uniunii Scriitorilor reprezintă o altă preocupare a noului preşedinte al Uniunii Scriitorilor.

„Uniunea Scriitorilor este una din cele mai numeroase şi mai tradiţionale organizaţii de profil de pe continentul european şi ea trebuie să joace un rol important în reţeaua culturală şi foarte important în modul în care literatura europeană interacţionează cu Uniunea Europeană, în sensul elaborării unei legislaţii care să protejeze drepturile de proprietate intelectuală”, a spus preşedintele Uniunii Scriitorilor.

Varujan Vosganian a mai anunţat că Uniunea a înfiinţat o filială pentru membrii de onoare ai Uniunii Scriitorilor din care vor face parte „traducătorii din alte limbi, editorii sau cei care scriu despre literatura română, promotorii literaturii române în străinătate”, pe care Uniunea doreşte „să îi ţină aproape şi să-i respecte pentru ce fac pentru cultura română”.

„Un punct foarte important este legat de reducerea acestui deficit cultural, care face ca în România piaţa cărţilor de import să ocupe peste 90% din totalul cărţilor. Iar relaţia dintre importul şi exportul de literatură este flagrant în dezavantajul literaturii române, care, practic, prin ICR şi Ministerul Culturii, are o promovare extrem de redusă şi cu fonduri ridicole în străinătate”, a mai spus Varujan Vosganian.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...