Valeriu Gheorghiţă: Protecţia după doza booster crește cu 60% faţă de infecţia cu Omicron și cu 90% faţă de cazurile severe

Data publicării:
Un cadru medical pregătește o seringa pentru vaccin.
Vaccinare anti-Covid. FOTO: Profimedia Images

Protecţia faţă de infecţia cu varianta Omicron creşte la 60%, iar faţă de formele severe care necesită spitalizare şi de decese creşte la 90%, după vaccinarea cu doza booster, spune preşedintele Comitetului de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

După o primă schemă de vaccinare, protecţia faţă de infecţie (cu tulpina Omicron - n.r.) limitată, este considerabil scăzută, însă se menţine o protecţie faţă de spitalizări şi faţă de riscul de deces Această protecţie este în momentul de faţă considerată ridicată, cu atât mai mult după administrarea dozei de booster”, a spus Gheorghiță într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

Practic, studiile publicate recent ne arată că protecţia unei prime scheme de vaccinare faţă de infecţie, inclusiv infecţia asimptomatică, este de circa 30% iar protecţia după o primă schemă de vaccinare este de aproximativ 50% faţă de riscul de spitalizare şi decese. Aici vorbim de varianta Omicron. După administrarea dozei booster, protecţia faţă de infecţie creşte la 60% iar faţă de formele severe care necesită spitalizare şi de decese creşte la 90% în primele două luni de la administrarea dozei de booster şi are o tendinţă uşoară de scădere după trei luni de la administrarea dozei de booster”, a adăugat medicul.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri