40 de farmacii s-au înscris până acum în proiectul pilot al Ministerului Sănătății privind vaccinarea antigripală, un proiect care are încă multe necunoscute. Framaciștii trebuie să aibă pregătirea să administreze un vaccin, iar cei care nu au trebuie intruiți. Mai exact să urmeze un curs post universitar. Proiectul demarează în mai puțin de o lună.
Pentru acest proiect trebuie îndeplinite mai multe condiții. Una se referă la farmaciști. Ei trebuie să urmeze un curs de minim 5 zile pentru a dobândi o pregătire care să le permită să vaccineze.
Pe de altă parte, în farmacii ar trebui să existe un spaţiu delimitat, dedicat vaccinării. Aici ar fi nevoie de o masă, scaune, eventual, o canapea. De asemenea, este nevoie de o chiuvetă funcțională și de o trusă de prim ajutor, în cazul în care apar reacții adverse. Puține sunt însă farmaciile care își permit acest spațiu.
Vaccinarea antigripală în farmacii se adresează adulților sănătoși. Ei trebuie să vină cu o recomnadare din partea medicului de familie. De asemenea, este necesar ca aceștia să se mai fi vaccinat anterior cel puțin o dată pentru a ști dacă au avut reacții adverse.
Potrivit proiectului, înainte de vaccinare, personalul din farmacie va face şi o verificare a stării de sănătate.
Între timp, continuă campania de imunizare la medicii de familie