Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat vineri că Uniunea Europeană urmează să discute renunţarea la ora de vară după ce un sondaj a relevat că 84% dintre cetăţenii europeni sunt împotriva acestei practici, scrie Reuters, citat de News.ro.
Peste 80% dintre cetăţenii UE doresc să se menţină ora folosită în timpul verii pentru tot anul, a declarat Juncker la o televiziune germană, adăugând că va supune acest plan unei dezbateri între comisarii europeni.
„Vom decide asupra acestui lucru. Milioane ... doresc ca ora de vară să fie folosită pentru tot anul”, a afirmat Juncker.
Orice modificare va trebui aprobată de guvernele statelor membre şi de Parlamentul European pentru a deveni lege.
În România, 78% dintre cetățenii care au participat la sondaj s-au declarat în favoarea eliminării orei de vară. Cel mai mare procent al celor care doresc eliminarea trecerii la ora de vară s-a înregistrat în Finlanda, acolo unde 95% s-au declarat în favoarea măsurii, dar și în Spania (93%).
Cele mai mici procente au fost înregistrate în Cipru (doar 47% în favoarea eliminării), Grecia (44%) și Malta (54%).
Legile UE cer ca cetăţenii din toate cele 28 de state membre să îşi dea ceasurile cu o oră înainte în ultima duminică din martie şi cu o oră înapoi în ultima duminică din octombrie.
Finlanda a cerut în acest an ca UE să oprească această practică, despre care criticii susţin că poate cauza probleme de sănătate pe termen lung, în special pentru copii sau persoanele în vârstă.
Susţinătorii orei de vară consideră că modificarea orei oferă mai multă lumină în dimineţile de iarnă şi în serile de vară, astfel reducându-se accidentele în trafic.
În afara UE, mai multe ţări, precum Rusia, Turcia, Belarus sau Islanda, au renunţat la modificarea orei.