Un studiu englez arată că o doză de vaccin anti-COVID reduce cu circa 50% transmiterea în interiorul unei familii

Data actualizării: Data publicării:
doza de vaccin trasa de o persoana intr-o seringa
O singură doză de vaccin anti-COVID-19 reduce cu circa 50% transmiterea în interiorul unei familii, arată un nou studiu. Foto: Guliver/GettyImages

O singură doză de vaccin Pfizer sau AstraZeneca poate reduce transmiterea coronavirusului cu aproape jumătate în aceeaşi familie, unde riscul de contaminare este mare, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie de Direcția engleză de sănătate publică.

Persoanele infectate cu virusul la trei săptămâni după administrarea unei doze de vaccin sunt cu 38% până la 49% mai puţin susceptibile să transmită virusul membrilor familiei lor decât cele care nu au fost vaccinate, a subliniat Public Health England (PHE) într-un comunicat, relatează AFP, citată de Agerpres.

Acest nivel de protecţie, observat în jurul celei de-a paisprezecea zi după vaccinare, este similar indiferent de vârsta persoanei vaccinate sau a membrilor familiei.

"Este o veste fantastică. Ştiam deja că vaccinurile salvează vieţi şi acest studiu, cel mai complet efectuat în condiţii reale, arată, de asemenea, că reduc transmiterea acestui virus mortal", şi-a exprimat satisfacţia ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock.

Acest studiu a urmărit 57.000 de persoane din 24.000 de familii în care o persoană vaccinată a fost testată pozitiv şi le-a comparat cu aproape un milion de contacte ale persoanelor nevaccinate.

Familiile sunt considerate a fi locuri cu "risc ridicat" în ceea ce priveşte transmiterea şi "rezultate similare ar putea fi observate în locuri cu riscuri similare de transmitere, cum ar fi locuinţele comune şi închisorile", a subliniat PHE.

Direcția de Sănătate Publică din Marea Britanie a precizat că o doză de vaccin permite, de asemenea, după patru săptămâni, reducerea cu 60 până la 65% a riscului de a dezvolta simptome.

Studii anterioare ale PHE au arătat că vaccinurile Pfizer şi AstraZeneca au prevenit 10.400 de decese la persoanele cu vârsta peste 60 de ani la sfârşitul lunii martie.

Cea mai îndoliată ţară din Europa, cu peste 127.000 de morţi, Regatul Unit este angajat într-o campanie de vaccinare în masă de la începutul lunii decembrie, utilizând în prezent vaccinurile AstraZeneca, Pfizer/BioNTech şi Moderna.

Potrivit datelor oficiale publicate marţi, au fost administrate circa 34 de milioane de prime doze şi un sfert din populaţia adultă, 13,2 milioane de persoane, au primit a doua doză.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit faimosul antrenor Bela Karolyi. Ce s-a întâmplat cu mentorul Nadiei Comăneci
Digi FM
Cu ce se ocupă, de fapt, Dragoș Moștenescu, Costel din „La bloc”, în Anglia. Emil Mitrache l-a dat de gol...
Pro FM
Alina Sorescu, acuze la adresa fostului soț, cu care se "războiește" pentru fiicele lor: "Încearcă să își...
Film Now
Jennifer Garner, mai fericită ca niciodată alături de John Miller. Fosta soție a lui Ben Affleck, radiantă la...
Adevarul
La ce vârstă ar trebui să renunțați complet la consumul de alcool. Avertismentul unui neurolog
Newsweek
Ministru de Finanțe anunță dezastru: 700.000 pensii NU cresc, pensionari fără pensie de sărbători
Digi FM
Irina Fodor are o siluetă ca trasă prin inel, dar nu face mari eforturi pentru a o păstra. Un preparat nu-i...
bile loto
LOTO – Duminică, 17 noiembrie 2024. Peste 687.000 de euro se pot câștiga la Joker. La Noroc sunt în joc 2,25...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
Primele simptome de boală observate de Christina Applegate au fost ignorate chiar de ea. Diagnosticată cu...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului