Un studiu englez arată că o doză de vaccin anti-COVID reduce cu circa 50% transmiterea în interiorul unei familii

Data actualizării: Data publicării:
doza de vaccin trasa de o persoana intr-o seringa
O singură doză de vaccin anti-COVID-19 reduce cu circa 50% transmiterea în interiorul unei familii, arată un nou studiu. Foto: Guliver/GettyImages

O singură doză de vaccin Pfizer sau AstraZeneca poate reduce transmiterea coronavirusului cu aproape jumătate în aceeaşi familie, unde riscul de contaminare este mare, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie de Direcția engleză de sănătate publică.

Persoanele infectate cu virusul la trei săptămâni după administrarea unei doze de vaccin sunt cu 38% până la 49% mai puţin susceptibile să transmită virusul membrilor familiei lor decât cele care nu au fost vaccinate, a subliniat Public Health England (PHE) într-un comunicat, relatează AFP, citată de Agerpres.

Acest nivel de protecţie, observat în jurul celei de-a paisprezecea zi după vaccinare, este similar indiferent de vârsta persoanei vaccinate sau a membrilor familiei.

"Este o veste fantastică. Ştiam deja că vaccinurile salvează vieţi şi acest studiu, cel mai complet efectuat în condiţii reale, arată, de asemenea, că reduc transmiterea acestui virus mortal", şi-a exprimat satisfacţia ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock.

Acest studiu a urmărit 57.000 de persoane din 24.000 de familii în care o persoană vaccinată a fost testată pozitiv şi le-a comparat cu aproape un milion de contacte ale persoanelor nevaccinate.

Familiile sunt considerate a fi locuri cu "risc ridicat" în ceea ce priveşte transmiterea şi "rezultate similare ar putea fi observate în locuri cu riscuri similare de transmitere, cum ar fi locuinţele comune şi închisorile", a subliniat PHE.

Direcția de Sănătate Publică din Marea Britanie a precizat că o doză de vaccin permite, de asemenea, după patru săptămâni, reducerea cu 60 până la 65% a riscului de a dezvolta simptome.

Studii anterioare ale PHE au arătat că vaccinurile Pfizer şi AstraZeneca au prevenit 10.400 de decese la persoanele cu vârsta peste 60 de ani la sfârşitul lunii martie.

Cea mai îndoliată ţară din Europa, cu peste 127.000 de morţi, Regatul Unit este angajat într-o campanie de vaccinare în masă de la începutul lunii decembrie, utilizând în prezent vaccinurile AstraZeneca, Pfizer/BioNTech şi Moderna.

Potrivit datelor oficiale publicate marţi, au fost administrate circa 34 de milioane de prime doze şi un sfert din populaţia adultă, 13,2 milioane de persoane, au primit a doua doză.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Este Nicușor Dan bun de președinte al României? Părerea AI despre întrebarea momentului la români
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Meg Ryan, o mamă extrem de mândră. Cu ce se ocupă la 20 de ani Daisy, fiica pe care a adoptat-o din China, ca...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Reactia lui Sydney Sweeney dupa criticile dure legate de aspectul ei fizic