Un bărbat și angajata unei bănci din Oradea au pus la cale un plan prin care să obțină o sumă mare de bani din contul unei persoane decedate, informează Bihon.ro
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor au trimis în judecată două persoane și au încheiat un acord de recunoaștere a vinvăției cu o a treia.
Un bărbat de 44 de ani, P.P.G., a fost trimis în judecată pentru acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată (27 acte materiale) și spălare de bani. De asemenea, e acuzat că e instigator la infracțiunile de uz de fals, fals în declarații, participație improprie la fals intelectual.
Funcționara bancară B.F. în vârstă de 37 de ani e inculpată pentru săvârşirea infracţiunilor de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, și acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată (12 acte materiale).
Potrivit procurorilor, în perioada 12 noiembrie 2019 - 18 martie 2020, funcționara bancară din Oradea a accesat fără drept datele contului clientului decedat și le-a transmis bărbatului de 44 de ani, știind la ce urmează să le folosească.
Ulterior, un alt bărbat s-a prezentat la bancă cu o procură falsă care îl prezenta ca împuternicit pe contul decedatului. Mai departe, P.P.G. a accesat contul clientului decedat prin aplicații de internet banking, cu ajutorul datelor primite de la falsul împuternicit, și a făcut diverse transferuri totalizând peste 1,37 milioane de lei. Sumele au fost apoi ridicate în numerar.
„Pentru disimularea originii ilicite a sumelor de bani transferate și pentru a nu fi blocat contul bancar al defunctului P.I., inculpatul P.P.G. i-a înmânat inculpatului P.R., o factura proforma fictivă emisă de S.C. C. S.R.L. în valoare de 1.249.500 lei către defunctul P.I., respectiv anexa 1 (contractul de vânzare-cumpărare), având ca obiect vânzarea-cumpărarea unui utilaj „excavator hidraulic”, pe care inculpatul P.R. a prezentat-o la data de 08.04.2020 a agenţiei bancare, pentru a justifica scriptic transferul sumelor din contul defunctului P.I”, se arată în comunicatul Parchetului, citat de Bihon.ro.
P.P.G. și funciționara băncii au fost trimiși în judecată, iar instanța a dispus sechestru asigurator pe bunuri mobile și imobile până la suma de 1,37 milioane de lei, fiind identificate bunuri care acoperă valoarea prejudiciului.
„Inculpatul PPG a fost reţinut 24 de ore în data de 01.07.2021 şi s-a aflat sub măsura controlului judiciar în perioada 02.07.2021 – 30.08.2021. Prin ordonanţa din 05.07.2021 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asigurător pe bunurile mobile şi imobile, până la concurenţa valorii prejudiciului de 1.373.300 lei, aflate în proprietatea inculpatului P.P.G., fiind identificate bunuri immobile care acoperă valoarea prejudiciului. Cu inculpatul P.R. a fost încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei. Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Tribunalului Bihor”, au mai transmis procurorii.
Editor : V.M.