Ce povestește bărbatul în a cărui casă a fost ucis liderul Hamas. „Am locuit acolo timp de 15 ani”

Data actualizării: Data publicării:
International Quds Day in Gaza City, Palestine - 14 Apr 2023
Bărbatul a spus că a locuit în casa unde a fost ucis liderul Hamas timp de 15 ani. A abandonat-o pe 6 mai, când Israelul a ordonat evacuarea din Gaza. Sursa foto: Profimedia Images

Un palestinian din Gaza spune că fostul lider Hamas, Yahya Sinwar, a fost ucis în casa sa din orașul Rafah, scrie BBC. Locuința a fost casa bărbatului timp de 15 ani, înainte de a o abandona pe 6 mai, când Israelul a ordonat evacuarea din Gaza.

Potrivit sursei citate, Ashraf Abo Taha a spus că a fost „șocat” deoarece a identificat clădirea parțial distrusă în filmările incidentului ca fiind casa lui din Rafah, sudul Gazei. Sinwar, figura cheie din spatele atacurilor din 7 octombrie asupra Israelului, a fost ucis de trupele israeliene miercuri.

Bărbatul și-a recunoscut casa în filmările dronelor israeliene

Armata israeliană a lansat imagini cu drone despre care spunea că l-au arătat pe Sinwar într-o casă parțial distrusă înainte de a fi ucis. Atunci bărbatul a declarat pentru BBC că locuința în care fostul lider Hamas a murit este fosta lui casă. Acesta a părăsit locuința pe 6 mai, când Israelul a ordonat evacuarea și a început o operațiune împotriva luptătorilor Hamas și nu a primit nicio veste despre casa lui până acum.

Abo Taha a spus că fiica sa i-a arătat pentru prima dată filmările care se presupune că surprind ultimele momente ale lui Sinwar pe rețelele sociale, spunând că înfățișează casa lor din Rafah. Inițial nu a crezut-o, a spus el, până când fratele său a confirmat că acea casă era într-adevăr a lui.

„Am spus „da, aceasta este casa mea” și am văzut pozele și aici am fost șocat”, a spus bărbatul pentru sursa citată.

BBC a verificat, la rândul lui, imaginile și videoclipurile furnizate de bărbat cu fosta sa casă. Acestea se potrivesc cu imaginile casei în care a fost ucis Sinwar.

Ultimul minut din viața lui Yahya Sinwar

Presa israeliană a publicat joi seara imagini care îl arată pe liderul Hamas, Yahya Sinwar, rănit şi plin de funingine, aşezat pe un scaun într-o reşedinţă în ruine. El aruncă la un moment dat cu un băţ într-o dronă IDF chiar cu câteva momente înainte de a fi ucis.

Pe de altă parte, IDF a spus că va difuza imagini filmate cu drona care îl arată pe Sinwar intrând în subteran cu puţin timp înainte de atacul din 7 octombrie 2023. Imaginile îl arată pe Sinwar intrând şi ieşind dintr-un tunel, aducându-şi membrii familiei şi provizii în subteran. De asemenea, un clip îl arată pe Sinwar aducând jos un televizor cu plasmă.

Israelul ştia de luni de zile că Sinwar se ascunde în Rafah, dar nu cunoştea locul exact

Instituţia de securitate a Israelului ştia de luni de zile că liderul Hamas, Yahya Sinwar, se ascundea în cartierul Tel Sultan din Rafah, relatează presa israeliană, potrivit News.ro.

Instituţia de securitate credea că acesta se ascunde în subteran şi că, în mare parte din această perioadă, a fost împreună cu cei şase ostatici pe care armata israeliană i-a recuperat la sfârşitul lunii august, după ce aceştia au fost executaţi.

Pe baza tuturor acestor informaţii, armata israeliană (IDF) a anunţat o operaţiune în Tel Sultan despre care a susţinut că avea ca scop eliminarea brigăzii Hamas din cartier, în timp ce scopul real era eliminarea lui Sinwar, potrivit presei.

Exod pentru un milion de palestinieni

Atacul israelian asupra lui Rafah din mai a fost întâmpinat cu critici internaționale puternice și a declanșat exodul a peste un milion de palestinieni, potrivit ONU. Mulți au fost forțați să se mute pentru a doua sau a treia oară, deoarece se adăpostiseră în și în jurul lui Rafah după ce au fost strămuți din alte părți ale Gazei.

Editor : Iulia Bălăianu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dana Budeanu, mesaj sfâșietor la moartea fostei sale soacre. Omagiul superb adus de vedetă
Digi FM
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea: „Încercăm să vindecăm haosul cu haos!” Imaginea în care apare cu...
Pro FM
Fiul cel mic al lui Michael Jackson, apariție rară în public. Blanket, surprins în Calabasas, cu prânzul la...
Film Now
Gwyneth Paltrow, sărut pasional cu Timothee Chalamet, pe platourile de la „Marty Supreme”
Adevarul
Acuzații la alegerile din Republica Moldova. La Moscova se cumpără voturi cu geci cu inscripția Rusia-Moldova...
Newsweek
Cea mai gravă eroare la recalcularea pensiei. Care pensionari sunt cei mai nedreptățiți de noua lege
Digi FM
Bănel Nicoliță, prima apariție cu noua iubită, după patru ani de relație: „Mi-a fost alături la bine și la...
Digi World
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Digi Animal World
Momentul când o broască este asaltată de doi melci. Imaginile au făcut înconjurul lumii: „Abia i se văd ochii”
Film Now
Cum arată Jean-Claude Van Damme în 2024, la 64 de ani. Își serbează ziua în 18 octombrie. 5 mariaje cu 4...
UTV
Membrii trupei One Direction sunt „complet devastati” de moartea lui Liam Payne. „Cea mai mare bucurie a lui...