Tripla crimă din Brașov. Suspectul se drogase, arată raportul toxicologic
Data actualizării: Data publicării:
Omul de afaceri din Braşov care şi-a omorât luni noaptea soţia şi cei doi copii, un băiat de 13 ani şi o fată de 18, se drogase. Raportul toxicologic arată că avea în sânge urme de stupefiante. Rămâne de stabilit în ce măsură i-au tulburat minţile bărbatului bântuit de deliruri mistice şi crize suicidale.
Analizele cerute de procurori au scos în evidenţă urme de THC, substanţa activă din cannabis. Următorul pas pentru anchetatori este să afle când se drogase bărbatul acuzat de triplă crimă. Substanţa dispare din sânge în mod normal într-o săptămână în cazul celor care fumează frecvent, dar este eliminată mult mai repede de organismul celor care iau rar stupefiante.
Autopsia aduce o certitudine: soţia şi copiii omului de afaceri au fost înjunghiaţi în somn. Nu au avut niciun moment ocazia să riposteze sau să fugă.
Tragedia care a şocat o ţară întreagă le dă ocazia psihiatrilor să ceară schimbări în lege. Au existat criminali în serie care au fost eliberaţi când s-a modificat Codul Penal. Iar un medic invitat la emisiunea Jurnalul de Seară crede că ar fi prea periculos să beneficieze de acelaşi tratament şi omul de afaceri de la Braşov care şi-a omorât toată familia.
Gabriel Diaconu, medic psihiatru: Un astfel de criminal se naște în România o dată la 50 de ani. Ultima oară când România a furnizat un astfel de criminal se întâmpla la sfârșitul anilor '90. Beniamin Jian, care s-a lansat într-o sumă de omucideri, a fost condamnat la 25 de ani și apoi pe viaţă. Ironia face că, prin schimbarea codurilor, a fost eliberat anul trecut. Va exista o expertiză medico-legală psihiatrică, rostul ei e să constate că avea discernământ, dar dincolo de asta nu apare un profil psihologic care să ne spună dacă acest om e un pericol pentru societate, dacă se mai schimbă legile în 15-20 de ani. Astfel de crime n-ar trebui să lase în urmă doar morți, ci și decizii înțelepte.