Teama de coronavirus. Raed Arafat le cere oamenilor să nu creadă informații din surse neconfirmate

Data actualizării: Data publicării:
XINHUA PHOTOS OF THE DAY
Șeful DSU, Raed Arafat. Foto: Digi24

Ameninţarea coronavirusului a declanşat o mulțime de fake news, în special pe reţele sociale. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, le recomandă românilor să nu ia în considerare decât anunţurile oficiale făcute de autorităţi.

„Noi am solicitat populației să nu asculte nimic din ce vine pe social media și din surse neconfirmate”, a spus Raed Arafat.

El a fost întrebat cum se va anunța primul caz de coronavirus confirmat în România, în cazul în care acest lucru se va întâmpla.

„Este acum un grup de comunicare care se construiește astăzi, au azi primele întâlniri și prin acest grup se va comunica. În momentul în care știm că este un caz și este confirmat 100%, o să-l comunicăm. Dacă cineva află pe surse, este treaba lui, dar nu se ia în considerare nimic de pe surse până nu este ieșită comunicarea oficială. Așa trebuie să învățăm să lucrăm în astfel de situații, pentru că altfel vom avea o mare problemă de gestionare a situațiilor de urgență și populația să fie indusă în eroare”, a spus el.

Același sfat l-a avut și în privința informațiilor că ar exista un medicament care ar putea trata simptomele coronavirusului.

Până nu apare ceva de la Organizația Mondială a Sănătății, Centrul de control al bolilor din SUA (CDC), Centrul european de control al bolilor (ECDC), toate celelalte pot rămâne doar speculații. În momentul în care o entitate oficială vine și spune: asta merge, înseamnă că putem discuta”, a spus Raed Arafat.

Și ministrul de Interne, Marcel Vela, a făcut ieri un apel la calm și a cerut presei să dea dovadă de responsabilitate. „Eu fac un apel la dvs. ca să tratați cu responsabilitate, indiferent de publicație, ca să nu răspândim zvonuri care nu sunt reale. Problema este gravă şi trebuie tratată cu seriozitate. Vom institui un grup de comunicare de unde vor fi emise toate ştirile legate de acest subiect. Actul de responsabilitate nu e doar al instituțiilor, este și al jurnaliștilor. Trăim toți în România și toți putem scăpa de coronavirus sau putem să avem probleme, indiferent dacă suntem politicieni sau dacă ne ocupăm de un alt obiect de activitate”, a spus Vela.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri