Tabloidele din Marea Britanie continuă atacurile la adresa României, după intrarea în vigoare a legii recursului compensatoriu, care va duce la eliberarea a mii de condamnați din penitenciare.
The Sun și Daily Mail menționează mai multe cazuri ale unor români certați cu legea, care au profitat de ocazie pentru a dispărea în străinătate, printre care un traficant de droguri care ar fi mers la un eveniment dedicat porumbeilor și nu s-a mai întors în România. Însă un alt nume menționat de cele două publicații este cel al patronului clubului Colectiv, Alin Anastasescu, căruia i s-a permis să părăsească țara, cu toate că este trimis în judecată în dosarul privind incendiul din 2015, în care 64 de oameni au murit și alte zeci au fost răniți.
„Infractorii români se folosesc de o hibă legislativă pentru a scăpa de închisoare, a fugi în Marea Britanie și a evita apoi extrădarea, invocând dimensiunile celulelor de detenție. Unul dintre cei mai căutați bărbați din România ar fi dispărut în Marea Britanie. Lui Anastasescu George Alin i-a fost permisă intrarea în Marea Britanie, cu toate că este pus sub acuzare în legătură cu moartea a 64 de persoane, într-un club de noapte din București. Incendiul din 2015 de la Clubul Colectiv din capitala României a fost unul dintre cele mai grave din istoria țării”, scrie Daily Mail.
În ciuda celor scrise de tabloidele britanice, Alin Anastasescu s-a prezentat luni la termenul de judecată din dosarul Colectiv, în care magistrații urmau să anunțe dacă statul va fi sau nu parte în proces, după ce avocaţii victimelor au cerut ca despăgubirile să fie garantate de Ministerul Finanţelor, ca reprezentant al statului. Judecătorii au decis să amâne luarea unei decizii până în luna noiembrie.
Anastasescu și ceilalți doi patroni ai clubului Colectiv sunt cercetați sub control judiciar, astfel că ei nu ar avea voie să părăsească țara fără încuviințarea judecătorilor.
Alin Anastasescu este acuzat că nu a obținut avizul ISU și a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, pentru că “a încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii)”.