STUDIU. Uleiurile care provoacă dezvoltarea sânilor la bărbați

Data publicării:
ulei de lavanda
Foto: Shutterstock

Un nou studiu confirmă faptul că utilizarea uleiului de lavandă sau a uleiului din arbore de ceai este asociată cu dezvoltarea anormală a sânilor la bărbații tineri, relatează BBC News. Acest efect ar fi cauzat de opt chimicale conținute în aceste uleiuri, care ar afecta secreția hormonilor.

ulei de lavanda
Foto: Shutterstock

Ginecomastia, așa cum este denumită în termeni medicali dezvoltarea țesutului mamar la bărbați, este o afecțiune rară, ale cărei cauze nu sunt pe deplin cunoscute. Însă o cercetare recentă a americanilor indică faptul că unele chimicale conținute în uleiurile esențiale poate crește secreția estrogenului și inhibă producția de testosteron.

Nu toate persoanele au aceeași reacție la aceste uleiuri, care se găsesc în mai multe produse cosmetice: de la săpunuri și loțiuni, la produse de styling pentru păr, geluri de duș sau șampoane, precum și în soluțiile de curățare a tenului.

„Societatea noastră a catalogat aceste uleiuri ca fiind sigure pentru sănătatea noastră. Dar ele conțin o cantitate de chimicale și ar trebui folosite cu precauție, deoarece unele dintre aceste chimicale pot avea un impact negativ asupra hormonilor din organism”, a declarat autorul studiului, J.Tyler Ramsey, de la National Institute of Environmental Health Sciences.

Un număr mare de cazuri de ginecomastie au coincis cu expunerea prelungită la uleiurile esențiale din produsele cosmetice. După ce au încetat să mai folosească uleiurile, simptomele s-au ameliorat, constată cercetarea.

Un studiu mai vechi, realizat de medicul Kenneth Korach, a descoperit că uleiurile de lavandă și arbore de ceai au unele proprietăți care afectează producția de testosteron la băieți și pot afecta dezvoltarea tinerilor, în special a celor aflați la pubertate.

Măsurile de precauție trebuie respectate în special atunci când sunt folosite uleiuri foarte concentrate. Astfel, uleiurile nu ar trebui aplicate direct pe piele și nici pe pielea copiilor mai mici de trei ani, fără a fi diluate în prealabil. De asemenea, femeile însărcinate ar trebui să ceară sfatul medicului înainte de a folosi uleiuri esențiale. În ceea ce privește utilizarea uleiurilor esențiale în aromoterapie, acestea nu prezintă riscuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri