STS spune că sistemele de introducere a datelor au fost complet funcţionale în ziua alegerilor europarlamentare

Data publicării:
coada londra vot europarlamentare
Foto: Facebook/Marius Comper

Prim-adjunctul directorului STS, generalul Ionel-Sorin Bălan a declarat, la audierea în Comisia de anchetă privind posibila fraudare a europarlamentarelor, că sistemul la alegeri a fost sută la sută funcţional, precizând că folosirea tabletelor nu a mărit timpul de votare în diaspora sau în ţară, informează MEDIAFAX.

"În urma analizei interne cu privire la funcţionalitatea sistemelor centrale vă pot confirma faptul că sistemele au avut funcţionalitate de 100%", a afirmat, marţi, Ionel-Sorin Bălan.

Acesta a mai spus că utilizarea tabletelor pentru introducerea datelor votantului în sistem nu a mărit timpii de validare în ţară în Diaspora sau în ţară.

"Pot să va informez că în urma statisticilor realizate, timpul mediu de preluare procesare şi validare a unui CNP în străinătate pentru ambele procese electorale, respectiv europarlamentare şi referendum a fost de 10 secunde. Ceea ce înseamnă că din momentul din care se introduce buletinul în sistem, până la validare trec 10 secunde. Utilizarea tabletelor nu a mărit timpii din Diaspora sau din ţară", a explicat Bălan.

El a adăugat că nu a existat niciun angajat al STS care să fi operat tablete sau care să fi introdus date în sistemele enumerate, această responsabilitate revenind operatorilor IT.

Înaintea conducerii STS a fost audiat în comisia de anchetă directorul Institutului Naţional de Statistică (INS) Tudorel Andrei. Acesta a declarat că au existat inadvertenţe în centralizarea voturilor, însă acestea nu au afectat în niciun fel rezultatul final al alegerilor.

Înaintea vacanţei parlamentare, Comisia de anchetă pentru posibile fraude la europarlamentare a audiat-o pe fostul ministru de Interne Carmen Dan. Ea a declarat că Serviciul de Telecomunicaii Speciale (STS) nu ar trebui să se mai ocupe de alegerile din România, iar sarcinile STS ar putea fi preluate de AEP.

De asemenea, din partea MAE secretarul general al instituţiei Laura Elena Chiorean a spus, la audiererile respective, că misiunile diplomatice au raportat multe incidente la alegerile de pe 26 mai, precizând că „în multe cazuri s-a intrat cu forţa în secţiile de votare, inclusiv pentru a se sustrage buletine de vot”.

Şi preşedintele AEP a fost audiat în cadrul Comisiei de anchetă. Astfel, Constantin Buică a afirmat că tabletele folosite în secţiile de vot la alegerile din 26 mai au fost testate înainte de ziua scrutinului de Autoritatea Electorală şi STS şi nu au fost constatate „vulnerabilităţi” în funcţionarea lor.

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...