Un şofer din trei pică testul antidrog în Bucureşti. Sunt datele statistice ale Agenţiei Naţionale Antidrog, conform cărora numărul celor care conduc după ce consumă substanţe ilegale este în creştere faţă de anul trecut. Este şi cazul şoferului care a provocat accidentul de sâmbătă din Capitală. El se urcase la volan, deşi consumase cocaină înainte. Un gest comun printre consumatorii de stupefiante, spun cei care acum încearcă să se lase de patima drogurilor.
Fostă consumatoare de droguri: Și eu sunt sofer. Am carnet de 18 ani. Am condus şi fiind drogată, deci vă spun sincer. Mă lua somnul la semafor. Mă claxonau oamenii să plec de pe loc, credeţi-mă.
O tânără care a fost dependentă de droguri şi luptă acum cu tentaţia îşi aminteşte că stupefiantele o transformaseră într-un pericol şi pentru ea şi pentru cei din jur. Până acum doi ani conducea fără să îşi facă probleme, chiar dacă în momentele de luciditate îşi dădea seama că mergea spre moarte.
Fostă consumatoare de droguri: Reacţii întârziate, de a pune frână. Nu calculezi distanţa. Am timp să ma bag într-o depăşire?
Aceleaşi probleme ar fi avut şi bărbatul care a intrat sâmbătă, în viteză, cu maşina în alte trei autoturisme pe bulevardul Dacia din Bucureşti. În faţa poliţiştilor a recunoscut că luase cocaină. Drogul, care îşi face efectul în 10 minute, schimbă rapid şi comportamentul celor care îl consumă, spun specialiştii.
Laurenţiu Dobre, medic Agenţia Naţională Antidrog: Stările persoanei consumatoare pot fi accentuate. Dacă persoana este una agresivă, poate să îi crească agresivitatea foarte mult.
O agresivitate pe care o cunosc foarte bine consumatorii de droguri.
Fostă consumatoare de droguri: Vă spun din propria experienţă. Vezi negru în faţa ochilor şi îţi vine să omori persoana de lângă tine. Daca ai ceva, iei şi îi dai în cap.
Reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) spun că întâlnesc tot mai des şoferi care conduc sub influenţa stupefiantelor. De aceea au înmulţit controalele pe şosele.
Cristian Burtan, reprezentant ANA: În ultimele trei luni, au fost făcute peste 130-150 de testări, dintre aceştia, o treime fiind pozitivi. Aceste activităţi vor continua şi în lunile următoare.