Bugetul Serviciului Român de Informaţii ar pierde 150 de milioane de lei dacă amendamentul trecut de Comisia Buget - Finanţe ar fi votat şi de Plenul reunit. Banii ar urma să meargă la programul pentru combaterea diabetului juvenil.
În timpul votului din această seară restul de bani pe care SRI risca să-i piardă, adică aproape 300 milioane de lei, rămân momentan în bugetul instituţiei. Aceştia erau banii ce urmau să fie relocaţi pentru programele Vitamina D, panorama şi markeri tumorali.
Serviciul de Informaţii Externe rămâne cu bugetul netăiat, în timp ce Serviciul de Pază şi Protecţie pierde 50 de milioane de lei.
George Voinescu, directorul adjunct al SRI: „Cu privire la noua diminuare bugetară avansată ieri şi efectele sale, situaţia a luat o turnură gravă şi alarmantă.
Este prima dată în cariera mea când mă confrunt cu un buget nesustenabil. Din păcate, pentru cifrele actuale, Serviciul nu are nicio soluţie. Am prezentat aseară cum era în primă fază bugetul, toate ca urmare a modificărilor legislative produse în 2018.
Securitatea cetăţeanului este un element esenţial şi multe lucruri care ni se par normale azi vor fi puse în pericol de eventualele constrângeri bugetare. Multe din realizările SRI nu ajung la tv, dar fără SRI România ar arăta altfel azi.
Vă invit să faceţi o analiză riguroasă, să vedeţi care sunt zonele de activitate ale SRI care nu ar mai trebui bugetate. Ce domenii nu ar mai trebui bugetate? Securitatea cibernetică, securitatea energetică, contraspionajul? România este printre puţinele ţări europene în care nu a avut loc un atac terorist.
Imaginaţi-vă un atac cibernetic reuşit asupra structurilor informatice la alegeri europarlamentare şi prezidenţiale.
Diminuarea bugetului este sinonimă cu diminuarea capacităţii operaţionale a SRI.
Nu vorbim de diminuarea bugetului, ci de diminuarea capacităţii statului român. Apreciez că s-a trecut de linia roşie, că punem în pericol securitatea naţională”.
Varujan Vosganian, deputat ALDE: „Este o discuţie extrem de delicată, nu ar trebui să invocăm lipsa de patriotism sau excesul de patriotism, faptul că facem azi discuţia este rezultatul faptului că pâăn acum nu am avut o astfel de discuţie. Trebuie să avem în vedere cum au evoluat bugetele în ultimii ani”.