Unii părinți de la oraș descoperă, forțați de pandemie, avantajele școlilor de la țară. Numărul elevilor din fiecare clasă e mai mic, iar pericolul infectării elevilor cu virusul SARS-CoV-2 e mai redus în mediul rural.
În doar o lună, Școala Gimnazială "Grigore Geamănu" din comuna Turcinești a primit șase elevi care s-au transferat de la școlile din mediul urban.
Anamaria Ianc, jurnalist Digi24: "Dacă până acum părinții copiilor din localitățile învecinate municipiului Târgu Jiu căutau din timp un loc pentru cei mici în școlile de oraș, acum lucrurile s-au schimbat. Părinții încep să caute locuri în unitățile de învățământ din mediul rural".
La țară, bunicii nu au tablete, însă au suficientă răbdare încât să-și crească frumos nepoții. Aceasta a fost și gândirea unei tinere care a muncit în Italia, iar la revenirea în țară, din cauza pandemiei, a ales să-și ducă cei doi copii la țară.
Constantin Deaconescu, bunic: "Acum, noi așa am hotărât fiindcă și noi rămăsesem singuri cum se zice, că ceilalți sunt prin Anglia plecați".
Bunicul este tatăl a opt copii, însă toți au plecat din țară. Prezența celor doi nepoți îi umple sufletul de bucurie.
Sunt și familii care s-au mutat de la oraș în comuna Turcinești. Simona Cuteanu este mamă a doi copii, iar pentru mai multă siguranță a decis să îi aducă la școala din sat.
Simona Cuteanu: "Spațiu, mai liber, o școală curată, spațiu mai mare, nu este atât de aglomerat ca în oraș cu toate că puteam merge și în oraș, că suntem cam la aceeași distanță și de oraș și de comună. Ei din prima zi s-au acomodat, orice copil în colectiv se acomodează foarte repede".
În comuna Turcinești au început școala 106 elevi.