Cărţile electronice de identitate provoacă din nou discuţii. Organizaţiile neguvernamentale nu se lasă convinse că este nevoie de noile documente şi invocă argumente diverse, de la cele religioase, până dispariţia spaţiului în care sunt lipite acum dovezile de participare la vot. Reprezentanţii Ministerului de Interne spun că modelul cărţilor electronice va fi prezentat la sfârşitul anului.
Avantajele sunt clare: scăpăm de cozile de la aeroporturi şi de problemele cu cardul de sănătate, de exemplu.
Anca Berbecariu, director adjunct Direcţia pentru evidenţa persoanelor: „Facilitează călătoria în sensul de a nu mai sta la check-in şi a face singur check-inul cu ajutorul acestor cărţi electronice. Nu va mai avea acel card de sănătate şi va folosi cartea de identitate aşa cum foloseşte acum cardul de sănătate”.
Patru ore au încercat oficialii să explice de ce trebuie să intrăm în rândul lumii. Au prezentat şi noutăţile care vor apărea în cartea electronică de identitate: data naşterii şi semnătura titularului.
Participant la dezbatere: „Nu dorim acte electronice de identitate. Noi nu averm după ce bea apă, dar ne facem, ca şi chelul, tichie de mărgăritar”.
„În momentul de faţă o astfel de lege nu este necesară. România nu este în Schengen, nu a intrat în Schengen. Dacă nu a intrat de ce să fim noi obligaţi să venim cu astfel de legi?”, a spus un alt participant la dezbateri.
Deocamdată nu există costuri finale pentru schimbarea documentelor. Ştim doar că ţările din Uniunea Europeană plătesc pentru un buletin cu cip cam 20-30 de euro, iar la noi ar trebui să fie şi mai puţin. Ministerul de Interne spune că primul exemplar va fi gata la sfârşitul anului viitor şi că nu suntem obligaţi să schimbăm actele înainte să expire.
Şi ceva care o să îi bucure pe părinţii care pleacă în vacanţă cu copiii în străinătate, buletinul electronic va fi eliberat şi bebeluşilor.