Zegrean, despre constituționalitatea impozitării pensiilor speciale: Va fi greu pentru cei care au făcut legea. Este o metodă bolșevică

Data actualizării: Data publicării:
Augustin Zegrean, fost președinte CCR
Augustin Zegrean, fost președinte CCR. Inquam Photos/ Octav Ganea

Fostul judecător CCR Augustin Zegrean a declarat, joi, la Digi24, că impozitarea diferită a pensiilor este o problemă pentru constituționalitatea legii care taxează pensiile speciale cu până la 85%. Acesta precizează că dezechilibrul dintre tipurile de pensii ar trebui soluționat prin mărirea pensiilor normale. „Este o metodă pur bolșevică, să vii să spui luăm de la bogați pensiile și acum hai să ne bucurăm că acum și ei sunt săraci”, a afirmat Zegrean.

“Va fi greu pentru cei care au făcut legea și s-au bucurat atât de tare ieri. Să te bucuri când iei de la unii, nu știu dacă e așa o mare bucurie. Dacă ar fi dat mai mulți la ceilalți, înțelegeam să se bucure, dar dacă au luat de la unii și nu dau la alții, că banii de la pensiile speciale nu sunt de la Fondul Național de Pensii, sunt de la bugetul statului și nu pot să-i pună acolo. Pensiile nu se plătesc din bugetul de stat, ci din bugetul asigurărilor de stat, care are altă sursă.

Mai sunt și alte texte în Constituție care le-ar putea pune probleme. Avem în România o lege unică de impozitare cu 16%, ori să vii să pui la alții impozit de 85%, nu știu dacă este un lucru de luat în serios.

Sunt în România salarii uriașe de la bugetul statului, de 20.000 de euro la instituții bugetare, la băncile statului, ASF și în alte locuri. Aceia plătesc 16% impozit și nimeni nu spune nimic, că au salariile mult prea mari față de ce au de făcut și dincoace vii și pui impozit de 85%. Este normal așa?

Eu înțeleg foarte bine că este un dezechilibru mare între pensiile din țara asta, dar echilibrarea nu cred că trebuie făcută scăzând pensiile mari. Mai degrabă ar trebui făcută, mărind pensiile mici, pentru că acolo este problema.

Constituția spune că statul este obligat să asigure un nivel de trai decent. Despre asta nu mai vorbește nimeni în România.

Mai avem în Consituție un articol care spune că «dreptatea este valoare supremă în stat». Sigur că nu e dreptate când un om are pensie 700 și altul are 70.000, dar trebuie văzut și ce a lucrat fiecare și ce a făcut fiecare pentru pensia aia, pentru că pensia nu este un cadou pe care ți-l face statul. Pensia este rezultatul muncii tale de o viață”, a spus Augustin Zegrean.

Citește șiInstanţa supremă stabileşte dacă sesizează CCR în legătură cu legea privind impozitarea pensiilor

Fostul judecător CCR a declarat că „s-a lucrat la mentalul colectiv și lumea acum urăște pur și simplu pe cei care spun că au pensii de servici”.

„Știu că unii au exagerat. Legea a permis acest lucru. Să aibă grijă când scrie legile, să nu scrie legile să nu înțelegi ce scrie în ele. Legea trebuie să fie predictibilă. În baza legilor, oamenii și-au făcut un program de viață care ar trebui refăcut. Este decizie dată de Curtea Europeană de Justiție că nu poți să faci lucruri din acestea. Îi spui astăzi că îi dai 10 lei și mâine sau poimâine îi zici că îi dai 5. El și-a făcut o proiecție financiară a vieții pe acel venit. Sunt oameni care au luat credite, spre exemplu, pe ideea că le plătesc din pensie.

Ar trebui echilibrate lucrurile, dar nu așa. Este o metodă pur bolșevică, să vii să spui luăm de la bogați pensiile și acum hai să ne bucurăm că acum și ei sunt săraci, în loc să se gândească cum să mărească pensiile cu 40%. Dacă s-ar mări pensiile corespunzător pensiile celelalte, nu ar mai fi discrepanța asta mare. S-a lucrat la mentalul colectiv și lumea acum urăște pur și simplu pe cei care spun că au pensii de servici. În toate lumea există pensii de servicu. Există locuri de muncă care te supun la multe privațiuni. Alea trebuie cumva răsplătite.

Știu că toată lumea mă urăște astăzi când aude ceea ce spun.

Aceleași partide au dat aceste legi. Erau atunci mai proști când au dat aceste legi și acum le-a venit mintea la cap?”, a mai explicat Augustin Zegrean.

Articolul 56 din Constituție prevede: “Cetăţenii au obligaţia să contribuie, prin impozite şi prin taxe, la cheltuielile publice. Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale”.

Plenul reunit al Parlamentului va supune din nou la vot, joi, proiectul care impozitează pensiile speciale cu până la 85%, astfel încât să poată fi impozitate și pensiile parlamentarilor.

Redactor: Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
urna de vot
Alegeri prezidenţiale 2024. Votul în diaspora începe vineri: Care este programul secțiilor și cum pot vota...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...