Alina Hinescu are 17 ani și este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național Sfântul Sava din București. Și-a petrecut ziua ca voluntar la Centrul de Transfuzie Sanguină împreună cu alți colegi. Un gest pe care îl consideră firesc. „Noi suntem destul de mici ca să putem dona, majoritatea având sub 18 ani, deci nu putem dona, iar ideea mea a fost să ne întâlnim cu toții și să-i ajutăm pe cei de la centre auzind că sunt foarte mulți oameni și personalul nu mai face față”, spune ea.
De la ora șapte dimineața, Alina și colegii săi au împărțit apă, cafele și dulciuri. Au avut grijă ca toți donatorii sa fie trataţi aşa cum trebuie.
Sunt povești peste tot, sunt oameni care vin cu copii mici și îi lasă cu noi să împartă cafele sau ape în timp ce ei donează. Și ce m-a fascinat pe mine foarte tare e că lumea e foarte civilizată”, mai spune Alina Hinescu.
Deși sunt elevi de liceu, voluntarii de la Centrul de Transfuzie Sanguină și-au luat în serios rolul.
„Chiar îmi place cum se descurcă. Chiar dacă sunt doar niște voluntari, nu cunosc meseria foarte bine, chiar se descurcă bine”, spune Laurențiu Manea, donator.
Aproape 40 de liceeni și-au oferit sprijinul fără să stea pe gânduri. Și vor continua să o facă și în zilele următoare.
„Merg absolut unde se poate face ceva, măcar noi să facem ceva dacă generația trecută n-a făcut nimic sau va face, în speranța asta”, spune Maria Cârnici, voluntară.
„Chiar dacă e ceva mic, chiar dacă noi nu putem să facem destul de multe pentru ei, dar orice ajutor pentru noi contează și cred că e binevenit”, adaugă Andreea Guran, tot voluntară.
Chiar dacă donatorii au așteptat ore întregi la coadă, fără ajutorul voluntarilor, Centrul de Transfuzie Sanguina nu ar fi făcut față. Unul dintre motive este că într-o zi normală, numărul celor care vin să doneze sânge nu depașește 150. Iar media din ultimele trei zile a fost de aproape 1.000 de donatori.