Vouchere de vacanţă şi norme de hrană pentru toţi bugetarii! Sunt două dintre prevederile incluse de Ministerul Muncii în proiectul noii Legi a Salarizării. Conform noilor grile propuse, toţi bugetarii ar urma să aibă salarii mai mari până în în 2021.
Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii: „Toţi bugetarii vor avea în sporuri un voucher de vacanţă şi două norme de hrană absolut toţi bugetarii, dar asta nu ridică probleme pentru că se reduce nivelul de sporuri, vor fi 30 la sută pe ordonator de credite. Ce ne asigurăm noi acum e că absolut toată lumea va avea o distribuţie corectă a sporurilor, nu se mai întâmplă ca până acum când unii doar pentru că erau şefi luau sporuri foarte mari de restul angajaţilor”.
Asta înseamnă că aproape 1, 2 milioane de români angajaţi la stat vor primi vouchere de vacanţă echivalente cu un salariu minim pe economie, iar normele de hrană vor fi raportate la două salarii minime. La un calcul simplu, vorbim de o sumă anuală de peste 5,2 miliarde lei.
În legea salarizării unitare sunt prevăzute şi salarii mai mari, în următorii patru ani.
Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Spiru Haret: „E vorba de creştere medie pe la 56-57%, funcţii didactice care vor beneficia de creşteri mai mari, altele mai mici, asta va fi media. E clar că discutăm de fond de premiere de 5% care va fi pus la dispoziţia unităţii de învăţământ unde pe baza unor criterii foarte clare, fondul să fie distribuit pentru colegii care muncesc mai mult şi mai bine”.
Sindicaliştii din învăţământul preuniversitar au cerut ca salariile profesorilor debutanţi cu studii superioare de lungă durată să fie echivalate la două salarii minime. Dacă acum un profesor la început de drum câştigă în jur de 1.500 de lei, sindicaliştii susţin că ar trebui să primească 3.000 de lei.
În învăţământul superior, sidicaliştii spun că vor avea loc creşteri salariale şi cu 70% până în 2021. Dacă acum un asistent debutant are un salariu de 2.000 de lei brut, în următorii 4 ani acesta va câştiga aproape 3.500 de lei brut.
Iar un lector universitar va ajunge la 4.500 de lei, faţă de 3.200 de lei cât câştigă acum. În plus, sunt prevăzute şi sporuri.
Anton Hadăr, preşedinte Alma Mater: „Un spor de performanţă academică pe care să îl dăm celor care fac cu adevărat performanţă. Cam în jur de 10-15%”.
Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii: „Este un principiu corect de redistribuire a resurselor până în 2021 moment în care absolut toţi bugetarii vor creşte cu acelaşi coeficient. Atunci considerăm că s-au corectat inechităţile existente”.
Mâine, la Ministerul Muncii vor fi negocieri cu sindicaliştii din cultură.