Primarul general al Capitalei și lideri de grup ai consilierilor generali s-au întâlnit joia trecută în cadrul Primăriei Generale, unde au vorbit și despre majorarea taxelor și impozitelor locale în Capitală.
Surse din cadrul Primăriei spun că, de fapt, cei care își doresc această majorare sunt primarii de sector și astfel fac presiuni asupra lui Sorin Oprescu, care a spus în mai multe rânduri că nu și-ar dori această majorare, pentru că este un an foarte greu pentru bucureșteni.
Dacă se vor majora sau nu taxele și impozitele locale se va hotărî în ședința Consiliului General al Municipiului Bucureşti, din 29 ianuarie.
Citiţi şi
LIBER LA TAXE LOCALE. Ce spun primarii și ce le transmite primul-ministru
Primăriile cu datorii vor creşte taxele locale, obligate de angajamentele cu FMI
BUSINESS CLUB. Primăria Capitalei are cel mai sărac buget din ultimii ani
HARTA TAXELOR LOCALE. Ce decizii au luat administraţiile locale
Preşedinţia cere Guvernului declaraţii decente privind taxele. Ponta: Credeţi că rupem coabitarea pentru Boc?
„După ce Guvernul Ponta a indexat salariile cu opt la sută, tot guvernul Ponta şi primarul general iau din buzunarul bucureştenilor cu 16% mai mult taxe şi impozite locale. Practic, USL nu numai că nu dă nimic bucureştenilor, mai mult, le şi ia. Acum înţelegem de ce se simţea domnul Ponta ca la Radio Erevan. Domnia sa spune că Guvernul dă, numai că cetăţeanului i se ia şi i se taie”, a spus Mihai Atănăsoaei, purtător de cuvânt al PDL Bucureşti.
„Aceste taxe pe proprietate, pe mașină, pe locul de parcare, sunt taxe care se colectează pe fiecare sector în parte și rămân surse la bugetul sectorului respectiv. Nu este interesat primarul general la această materie. Nu s-au crescut taxele la modul general, au fost discuții pentru mărirea taxei pentru locuri de parcare, dar taxe pentru proprietate nu s-au facut până acum, de această dată avem o obligație de a opera această indexare cu inflația, că e o actualizare”, a explicat viceprimarul Capitalei, Dan Darabont.
Cristian Popescu - Piedone: Dacă CGMB va lua o astfel de decizie, noi ne vom supune
Primarul sectorului 4, Cristian Popescu - Piedone, a explicat, la Digi24 că nu primarii de sector iau decizia privind majorarea sau nu a taxelor locale, ci Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
„Privind mărirea taxelor locale, nu primarii de sector sau consiliile locale le măresc, doar CGMB. Dacă cel abilitat fiscal, adică CGMB, va lua o asemenea decizie, noi ne vom supune”, a spus edilul de sector.
Potrivit acestuia, în sectorul 4 „lucrurile stau bine” şi nu este necesară majorarea taxelor.
„Eu, cu bugetul văduvit, nu cred că ar fi indicat să mărim taxele, mă voi descurca”, a susţinut Cristian Popescu - Piedone.
El a adăugat că, mâine, primarii de sector se vor întâlni cu primarul general Sorin Oprescu, pentru a discuta oportunitatea creşterii cuantumului taxelor.
CGMB a votat în decembrie 2012 ca taxele şi impozitele să rămână neschimbate
Potrivit unui proiect de hotărâre aprobat în 18 decembrie de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, bucureştenii vor plăti în 2013 aceleaşi taxe şi impozite locale ca cele de anul acesta.
„Nu putem să încărcăm taxele și impozitele locale nici măcar cu indicele de inflație, deoarece 2013 va fi un an foarte greu, așa cum spun finanțiști. Domnilor consilieri, puteți să le măriti, dar cu riscul de a nu încasa”, a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.
Legislaţie schimbată în mai multe rânduri
La sfârşitul lui anului trecut, Guvernul a adoptat o hotărâre privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, actul normativ fiind publicat în Monitorul Oficial în 28 decembrie.
La începutul lunii ianuarie, Executivul a revenit şi a dat mână liberă edililor în privinţa majorării impozitelor pe locuinţe, terenuri şi maşini.
Executivul şi-a schimbat din nou punctul de vedere, în 22 ianuarie, când a hotărât că primăriile cu datorii sunt obligate să crească aceste taxe şi impozite locale.