Un şir de drame nesfârşite au descoperit doi români plecaţi în misiune umanitară printre refugiaţii din Grecia. S-au alăturat altor activişti din Europa şi America pentru a acorda asistenţă medicală celor aflaţi la nevoie. Acum vor să repete expediţia în Grecia. De data asta pentru a le duce pături şi radiatoare refugiaţilor, în prag de iarnă.
În tabăra de refugiaţi de lângă Salonic, un tânăr zdrăngăne un saz, un fel de mandolină. Înainte de război, avea un magazin de instrumente muzicale în Alep. A fugit din calea gloanţelor şi a bombardamentelor, iar mandolina e singurul lucru pe care l-a luat cu el.
„Sunt foarte mulţi cu foarte multe poveşti, cu sechele, cu handicap locomotor, cu mâini sau picioare amputate. Cât am stat acolo am aflat nişte poveşti îngrozitoare”, povestește Ionuț Ursu, un voluntar român care a plecat în Grecia ca să îi ajute pe refugiați.
Expediţia românilor în Grecia a început în august. Timp de o lună, alături de mai mulţi tineri din ţară, din Germania sau chiar din America, Ionuţ şi Oana au mers în taberele refugiaţilor pentru a acorda asistenţă medicală şi pentru a le duce ajutoare refugiaţilor.
„A fost o iniţiativă privată. M-au impresionat copiii! Indiferent de drama prin care au trecut ei aveau puterea să zâmbească spre deosebire de adulţi”, a spus Oana.
Printre ajutoare, voluntarii au strecurat şi cărţi sau caiete.
„Acei copii au asistat la nişte execuţii înfiorătoare. Un copil spunea că nu a văzut apă la robinet cât sânge a văzut acolo. Veneau teroriştii în case peste ei. Îi puneau să semneze legea lor. Cei care se opuneau erau executaţi în faţa familiei”, a povestit Ionuț Ursu.
Acum tinerii voluntari au un nou ţel. Vor să revină în taberele de refugiaţi din Grecia pentru a le duce pături sau aeroterme copiilor şi sinistraţilor care suferă din cauza frigului.