10 ore şi 15 minute a durat până când Avram Iancu a ajuns din Brăila în Galaţi. Trei bărci l-au însoţit în permanenţă. Nu e de mirare faptul că o carte i-a trezit dorinţa de a traversa înot Canalul Mânecii. „Lecturând acel articol am constatat niciun român nu s-a încumetat să traverseze Canalul Mânecii. Orgoliul meu naţional cumulat cu numele pe care îl port, Avram Iancu, nu a acceptat această situaţie”, a spus Avram Iancu, înotător.
Bibliotecarul nu a purtat un costum de protecţie din neopren. Pentru a rezista temperaturilor scăzute din Canalul Mânecii s-a antrenat şi în timpul iernii. „Am tăiat la propriu gheaţa lacului Ştiurţ din Petroşani cu drujba şi am înotat pe sub copci".
Bărbatul a mai încercat de două ori să traverseze Canalul Mânecii, dar condiţiile extreme l-au împiedicat. Antrenamentul de la Galaţi a fost testul final înainte de o nouă încercare, la începutul lunii august.
„Curenţii sunt foarte puternici, am dat o bătălie crâncenă în ultimii kilometri. Cam după patru ore s-au instalat nişte dureri destul de serioase”, a mai spus Avram Iancu. Instructorii de înot spun că traversarea Canalului Mânecii este o provocare chiar şi pentru sportivii de performanţă. „Mi se pare foarte greu, dacă nu eşti pregătit, ţinând cont de curenţii foarte reci, viteza lor”, a declarat Eugen Mislea, antrenor înot.
Doar 16% dintre cei care şi-au propus să traverseze Canalul Mânecii reuşesc să-şi îndeplinească obiectivul.