După un pahar de alcool, mulţi români pleacă la plimbare. Pe jos, cu bicicleta sau cu maşina nu iau în calcul că de multe ori inconştienţa şi teribilismul lor pun în pericol viaţa altora. Datele arată că anul trecut poliţiştii au fost chemaţi de 600 de ori la accidente în care pietonii beţi au încurcat trotuarul cu străzile. În schimb, niciun accident nu a fost provocat de un motociclist băut.
Într-o serie de imagini, doi bărbaţi merg pe scuter, doar că abia îşi ţin echilibrul. Din cauza alcoolului se mişcă haotic şi sunt un pericol pentru orice şofer. După ce îşi dau seama că au în spate o maşină, cei doi fac eforturi disperate să meargă cât mai aproape de marginea drumului doar că manevra nu este una prea exactă aşa că ies în decor. Şi nu sunt singurii care au ieşit la plimbare băuţi. Numai anul trecut, aprope 3 mii de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza celor care s-au aflat pe străzi în stare de ebrietate. 150 de oameni au murit.
Datele statistice arată că în 2016 peste 3.800 de persoane care au consumat alcool au şi provocat accidente rutiere. Interesant este că în peste 600 de cazuri cei care au proviocat accidente rutiere au fost pietonii. Nu numai bărbaţii spun datele ci şi 60 de femei. Pietonii beţi nu pot fi traşi la răspundere decît atunci cînd provoacă un accident, recunosc poliţiştii.
Şi bicicliştii încalcă regulile după un pahar. În 2016 bicicliştii au avut un apetit pentru alcool. Peste 700 de persoane pe bicicletă au fost implicate într-un accident rutier. Interesant este că poliţiştii spun că anumărul motocicliştilor care au consumat alcool şi au fost implicaţi în accidente rutiere a fost zero.
Cele mai multe accidente au fost provocate însă de şoferii beţi, aproape 1700. Dintre ei, doar 50 au fost femei.
Virgil Mihailovici, președintele Asociaţiei Siguranță Auto: Vă dau un exemplu, în America, în momentul în care te-a prins băut la volan, ei au un articol în care spun că este crimă împotriva societăţii americane şi, ca atare, faci direct închisoare. În Elveția, Germania, sancțiunea se raportează la fapta respectivă în funcție de venit.
La noi, poliţiştii spun că un şofer depistat beat primeşte o amendă de cel mult 2.900 de lei şi i se suspendă permisul până la cel mult trei luni în funcţie de alcoolemie.
Bicicliştii care sunt beţi pot primi o amendă de până în 400 de lei, în vreme ce pietonii pot fi sancţionaţi doar pentru tulburarea ordinii publice şi nu pentru că pun în pericol siguranţa rutieră.