Stâlpul de electricitate trece literalmente printr-unul dintre apartamente. Avea autorizaţie să-l mute în afara clădirii, dar i s-a părut mai convenabil să construiască în jurul lui.
Dacă la primul nivel stâlpul a fost ocolit de către constructor, la cel de-al doilea etaj, muncitorii nu au ținut cont și l-au integrat în clădire.
„Toate ciudățeniile! Dintr-o stradă liniștită suntem o stradă de balamuc”, spune o localnică.
„Gândiți-vă că trăim în România și e suficient. Facem un lucru. Nu îl terminăm. Observăm că lipsește una, că lipsește alta. Așa suntem obișnuiți să lucrăm”, spune un alt localnic.
Lângă șantier, stâlpul poate fi admirat de pe o băncuță FOTO: captura Digi24
Autorităţile bănuiesc că dezvoltatorul a vrut să facă economii. Numai că aşa îşi poate pierde autorizaţia de construcţie. Între timp, vor fi luaţi la întrebări şi angajaţii Primăriei.
„Greșeală mai e și în momentul când se dă autorizația. Trebuie să se verifice să vadă dacă se încadrează în proiectul respectiv”, a declarat Dorin Maican, director executiv la Direcția de administrare a patrimoniului public și privat.
„Trebuia stâlpul să fie... fundația stâlpului... la un metru față de clădire”, explică inginerul Marian Ionescu.
„Distanța de apropiere nu e respectată, trece prin balconul ăla, terasa aia, ce e acolo. Se pot întâmpla accidente”, adaugă el.
Reprezentanţii companiei de electricitate au cerut deja remedierea situaţiei.
„Avizul de amplasament a fost favorabil pentru că, în proiectul prezentat, distanţa dintre clădire şi stâlp era de vreo doi metri şi jumătate. Nu s-au respectat. (...) Am făcut către Primăria municipiului Târgovişte, către Inspectoratul Judeţean în Construcţii şi către Inspectoratul Teritorial de Muncă o adresă în care i-am rugat să ia măsuri, iar proprietarului să i se oprească lucrările”, a declarat Paul Diny, director la Electrica Muntenia Nord - sucursala Târgoviște.
Proprietarul clădirii nu a putut fi contactat pentru a explica de ce nu a mutat stâlpul. Este plecat din ţară în prezent.
ACTUALIZARE sâmbătă, ora 19:17. Proprietarul clădirii a trimis un e-mail redacției Digi24, în care aduce următoarele precizări:
„Subsemnatul Trifu Marius Robertino, coproprietar al terenului si cladirii in cauza ma vad nevoit sa aduc unele clarificari:
-In anul 2009, Primaria Targoviste in urma solicitarii noastre a emis autorizatia de construire nr.232/15.06.2009. Mentionez ca autorizatia a fost emisa avand la baza toate avizele legale necesare solicitate prin certificatul de urbanism si am platit o taxa in valoare de 9349 lei. Din cauza crizei financiare declansate in acea perioada, institutiile de creditare au marit dobanzile si nu am putut sa mai accesam finantarea necesara construirii cladirii .
-In anul 2014 Primaria Targoviste in urma unei noi solicitari a emis autorizatia de construire nr.180/02.07.2014. Mentionez de asemenea ca si aceasta autorizatie a fost emisa dupa ce s-au reactualizat avizele legale necesare solicitate prin certificatul de urbanism si am platit o noua taxa in valaore de 8408 lei.
- In octombrie 2014 am incheiat un contract de executie constructie cu o firma de speciallitate, astfel s-au inceput lucrarile. Din cauza anotimpului rece lucrarile au fost sistate, acestea fiind reluate in luna februarie. In acea luna am fost sesizat de constructor ca stalpul care sustine reteaua dezafectata de troleu, amplasat ilegal pe terenul din proprietate, impiedica turnarea balconului. Avand in vedere necesitatea respectarii termenelor lucrarilor prevazute in contract, solutia temporara gasita de acesta a fost incastrarea partiala a stalpului pana la obtinerea avizelor necesare pentru mutarea acestuia.
-In aceeasi luna am fost in audienta la actualul primar dul Cristian Stan si i-am expus situatia. Acesta, pentru solutionare, m-a indrumat spre Directia Administrarea Patrimoniului Public si Privat, unde in urma discutiei cu dul director Dorin Maican, am fost trimis sa discut cu reprezentantii unei societati private care administreaza reteaua de stalpi din mun. Targoviste. Am discutat cu reprezentanta societatii care a refuzat sa mute stalpul, dar care m-a indrumat din nou catre dul Maican, reprezentant al Primariei, aceasta fiind proprietarul stalpilor, iar societatea avand atributii doar in administrarea si inchirierea lor. Mi s-a pus in vedere ca mutarea sau orice interventie asupra stalpului fara avizul proprietarului duce la sanctiuni penale.
- Pe 20 februarie 2015 am depus la Primarie o solicitare scrisa pentru eliberarea avizului de mutare a stalpului.
- Timp de 3 luni am facut nenumarate drumuri si am dat nenumarate telefoane la Primarie pentru solutionarea cererii. Mi s-a spus sa astept, Primaria solicitand un acord din partea societatii care administreaza stalpul.
-Pe data de 15 mai 2015 a fost exprimat acordul de catre societatea de administrare, iar dupa o saptamana mi-a fost comunicat acordul Primariei pentru mutarea stalpului. Acest aviz nu precizeaza insa un termen limita si nici cine va suporta costurile aferente operatiunii.
- Am contactat o firma de specialitate, care a acceptat sa execute lucrarea, dar ulterior din cauza volumului mare de lucrari pe care firma le efectua in alte judete, aceasta m-a anuntat ca nu poate sa execute lucrarea in perioada respectiva. In prezent am contactat o alta firma, care va pune la dispozitie utilajele necesare pentru amplasarea unui alt stalp pe cheltuiala mea. Ulterior vom notifica administratorul stalpilor in legatura cu contactarea de catre acesta a proprietarilor retelelor de comunicatii amplasate pe stalp, in vederea mutarii acestora pe noul stalp.
- Dupa mutarea retelelor pe noul stalp, vom indeparta stalpul amplasat pe proprietatea noastra ilegal.
- Mentionam ca este singurul stalp de pe aceasta strada care nu se afla pe trotuarul din domeniul public, acesta aflandu-se pe domeniul privat al unei persoane fizice, ingradindu-ne exercitarea dreptului de proprietate.
-Totodata precizam ca intentionam sa ne adresam instantei de judecata pentru recuperarea cheltuielilor legate de mutarea stalpului si eventuale daune produse la urmare a prejudiciilor de imagine, precum si obtinerea de eventuale despagubiri rezultate din ocuparea abuziva a terenului.
- Mentionez ca initierea proiectului si obtinerea autorizatiilor de construire a avut loc in perioada in care nu eram angajat al Autoritatii Rutiere Romane.
- Pana la aceasta data nu am fost somati de nici o autoritate/institutie/societate cu privire la mutarea stalpului, toate demersurile fiind initiate de noi ca proprietari ai terenului din considerente de necesitate si buna credinta.
- De asemenea, fac mentiunea ca nu am fost contactat de nici un jurnalist pentru a-mi exprima punctul de vedere.
In speranta ca veti da dovada de profesionalism in exercitarea activitatii de jurnalisti, va rugam sa prezentati opiniei publice si punctul meu de vedere.
Cu stima,
Trifu Marius Robertino”
Citiți și: