VIDEO. Salvatorii de pe lacul miliardarilor
Curse clandestine cu bărci de mare viteză, reguli ignorate şi situaţii-limită. Toate ucid în fiecare an oameni pe lacul Snagov. Cum sezonul plimbărilor începe curând, autorităţile se pregătesc să dubleze numărul celor care intervin în caz de pericol pe cele 600 de hectare de apă. Medici, pompieri şi scafandri vor monitoriza de astăzi zona numită lacul miliardarilor.
Se dă alarma pe lacul Snagov. Salvatorii urcă în bărci. Lângă ei este şi un echipaj medical. În doar câteva minute trebuie să ajungă la o persoană care a căzut dintr-o ambarcaţiune şi este gata să se înece.
„Din momentul în care se dă alarma, pompierii au mai puțin de 5 minute timp să intervină pe suprafața apei”, relatează Laurenţiu Rădulescu, jurnalist Digi24.
Este primul exerciţiu făcut înainte să înceapă sezonul curselor cu bărci de mare putere pe lacul Snagov. Salvatorii ştiu că vara se înmulţesc accidentele nautice şi alarmele date de oameni în pericol să se înece.
„Anul trecut au intevenit în peste 60 de situații de urgență. În mare parte persoane care s-au înecat și au fost recuperate”, relatează Laurenţiu Rădulescu, jurnalist Digi24.
Cele mai grave accidente sunt provocate pe lacul Snagov de cei care gonesc în bărci cu motoare foarte puternice. Există legi care interzic viteze de peste 20 de kilometri pe oră, dar puţini le respectă.
„Aceste reguli sunt scrise întotdeauna cu sânge și pierderi de vieți omenești”, spune Cornel Guţă, salvator.
Întins pe mai mult de 650 de hectare şi adânc de nouă metri, lacul Snagov înghite zeci de destine în fiecare an. În lunile de vară, teribiliştii îl transformă în loc de întreceri pentru bărci de viteză. Sunt curse care se termină fatal, ca acum doi ani, când un om a murit şi patru au fost răniţi grav: ambarcaţiunea condusă de fiul unui om de afaceri a lovit într-o noapte o altă barcă.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News