Ultimul bilanţ al inundaţiilor din judeţul Galaţi arată că situaţia este mult mai gravă decât se ştia până acum. Autorităţile anunţă că aproape 1.300 de oameni au fost evacuaţi şi 740 de case au fost inundate. Apele s-au revărsat în 22 de localităţi. Sunt oameni care trebuie să o ia din nou de la capăt, după ce apele le-au luat tot şi în urmă cu trei ani.
Zeci de oameni şi-au petrecut noaptea în sala de sport din Pechea. Cu greu au închis un ochi pentru că gândurile lor erau la ce se întâmplă acasă. Pe Domnica Rou, puhoaiele au prins-o în casă, împreună cu nepotul în vârstă de cinci ani. Au fost salvaţi de pompieri.
Domnica Rou, localnică: „Aici dorm, unde pot să mă duc? Apa este până la brâu în curte. Şi în case la fel, până la geamuri. Paturile plutesc în apă, în mâl.”
Femeia a trecut prin aceelaşi coşmar şi în urmă cu trei ani. Dimineaţă s-a întors acasă pentru a vedea ce i-a mai rămas.
Apele i-au luat tot. Singurul animal care a scăpat este un pisoi care s-a cocoţat în vârful unei sobe.
Domnica Rou, localnică: „Nu sunt cuvinte de spus. Asta este. Cu ce vom repara, nu ştiu. Unde vom sta, nu ştiu. Nimic. Nici haine, dormitoarele copiilor, la mine la fel. Parchetul de pe jos tot ridicat sus de apă, frigider, aragaz, maşină de spălat...”
Alţii nu au vrut să-şi abandoneze casele. Au dormit în podurile caselor, alături de animalele pe care le-au salvat din ape.
Dumitru Pelin, localnic: „Capra uitati-o acolo, în colţ. Am urcat-o că nu aveam cum... Am alergat prima dată şi am adus porcii i-am băgat aici înăuntru. Aici am tot bagajul. Am luat cartofi sus, veselă, ce am mai putut să luăm pe viteză.”
Situaţia este dramatică şi în Cuza Vodă. Ana Alexandru trăieşte împreună cu cei trei copii ai săi care au probleme mari de sănătate, într-un modul pentru sinistraţi încă de la inundaţiile din 2013. Acum şi containerul care îi ţinea loc de casă a fost măturat de şuvoaie.
Ana Alexandru, localnica: „Paturi ude, uitați cum curge, unde să aduc eu copiii în paturile astea? Cu ce să îi mai îmbrac că nu mai avem nimic. Uitati-vă cum au hainele plutite, toate în apă, cum să-i aduc pe copii acasă? A doua tură, nu mai putem! Nu ştim de acte, nu ştim de nimic! Copiii trebuia să meargă mâine la medic!”
Neculai Podoleanu, localnic: „M-am chinuit şi am făcut-o pe asta în 60 de ani. Și într-o noapte mi-a luat munca de o viață.”
Vasilica Podoleanu, localnică: „Ne-a distrus tot. Am fost singură şi nu am reuşit să ridic toate. Uitați-vă, mâlul acesta, când pot eu să-l mai scot?”
Apele nu s-au retras încă. De mai bine de 24 de ore, drumul naţional care leagă Galaţiul de Tecuci este acoperit de ape, iar pompierii estimează că sunt porţiuni în care adâncimea depăşeşte un metru.
Pentru deblocarea drumului autorităţile au decis să spargă un dig din apropiere, pentru ca apa să scurgă pe câmpurile din zonă.