Trei furturi au loc în fiecare zi în Capitală, în mijloacele de transport în comun. Anul trecut au fost semnalate, numai în Bucureşti, aproape o mie de astfel de fapte. Hoţii preferă portofelele, ceasurile, telefoanele şi tabletele şi mizează pe neatenţia călătorilor şi îmbulzeala din vehiculele RATB. Camerele de supraveghere sunt singurele care îi pot ajuta pe polițiști să îi prindă pe hoți, însă doar jumătate dintre maşinile folosite au montate sisteme de supraveghere video.
„Să nu ţineţi portofelul în locuri uşor accesibile! Supravegheaţi-vă bunurile!”. Sunt sfaturile pe care le primeşte orice călător, însă nu toţi ţin cont de ele! O geantă nesupravegheată, rucsacul tinut în spate sau telefonul folosit la vedere sunt doar câteva dintre lucrurile ce îi determina pe hoţi să acţioneze.
Un călător a surprins în imagini doi bărbaţi care fură portofelul unui bărbat aflat în autobuz. Hoţii se acoperă unul pe celălalt şi imediat după ce comit fapta verifică portofelul pentru a vedea cât au câştigat. Astfel de furturi au loc foarte des în mijloacele de transport în comun din Capitală. Nu toţi depun însă plângere la poliţie.
Femeie: Toţi banii mi i-a luat acum 2 ani. Erau doi! Unul mă înghesuia din față și altul din spate.
Reporter: Ați făcut plângere la poliţie?
Femeie: Nu am făcut!
Cel mai bătrân hoţ prins de poliţişti, anul trecut, avea 78 de ani.
Diana Sarca, purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei: Vorbim despre un mod de acțiune de la caz la caz: poate să fie o singură persoană care încearcă să sustragă bunul, dar avem foarte multe cazuri în care vorbim despre mai multe persoane.
Dan Antonescu, specialist criminolog: Un hoț de buzunare, de exemplu, nu poate lucra singur. Se expune foarte mult. Ei lucrează în echipă. Unul bruschează victima, celălalt îl mai îmbrâncește și vine al treilea care ia portofelul sau taie geanta.
Andreea Milea, jurnalist Digi24: „În Capitală sunt aproape 1200 de autobuze și troleibuze ce circulă pe străzile orașului. Dintre acestea, doar jumatate au și sisteme de supraveghere. De exemplu, autobuzul în care ne aflăm acum este printre puținele care au un astfel de sistem de supraveghere”.
Numai anul trecut, în Capitală, au fost semnalate aproape o mie de furturi din mijloace de transport în comun, iar în primele 6 luni ale acestui an, peste 400.