În Bucureşti, la fiecare trei zile se produce un accident pe trecerea de pietoni. În fiecare lună, zece oameni sunt răniţi grav, iar unul dintre ei moare.
Scenariul tipic este următorul: pietonul ştie că are prioritate, se uită doar în faţă și nici şoferul nu este atent.
O trecere de pe şoseaua Petricani este una din cele mai periculoase din Capitală. Nu e săptămână în care un om să nu fie rănit aici. În urmă cu câteva luni, un copil de 12 ani a fost lovit în plin de o maşină şi a murit pe loc.
„Ca număr doi, la accidente grave, avem neacordarea priorității la trecerile de pietoni. Prima cauză este traversarea neregulamentară”, spune comisarul-șef Diana Sarca.
Trecerea de la intersecţia străzilor Baba Novac şi Ion Țuculescu este un alt punct negru pe harta poliţiei rutiere. Cinci oameni au fost răniți grav, aici, din cauza accidentelor.
La fel de periculoasă e şi trecerea de lângă Gara de Nord. Alte cinci persoane au fost grav rănite aici, pe strada Dinicu Golescu. Șoferii spun că nu văd marcajele, dar nici semnele din cauza copacilor.
Primăriile sunt cele care ar trebui să găsească soluţii. După fiecare accident, poliţiştii trimit comisiilor de specialitate hârtii şi fotografii prin care propun modificarea trecerilor de pietoni periculoase.
În alte ţări, zonele cu risc sunt semnalizate luminos, iar şoferii sunt încetiniţi cu ajutorul unor dispozitive din plastic montate pe şosea.