Aproape 15.000 de persoane care activează în administraţia centrală şi în companiile de stat ar putea fi concediate până la sfârşitul anului, indică membrii sindicatelor din domeniu.
Din ministere şi din Secretariatul General al Guvernului ar urma să fie daţi afară 2800 de angajaţi, în urma unei decizii a Executivului menită să reducă cheltuielile de la buget.
Este neclară lista concedierilor de la fiecare minister în parte, deocamdată. Se ştie doar că din Ministerul Sănătăţii, inclusiv din Direcţiile de Sănătate Publică, vor pleca 164 de oameni.
Pe lângă cele 2800 de concedieri din administraţia centrală, alte 60.000 de posturi vacante vor fi scoase definitiv din schemele de personal, atât în administraţia centrală, cât şi în cea locală.
ANAF
Concedierile din sectorul public nu se opresc însă aici: reorganizarea ANAF va lăsa fără loc de muncă jumătate din personalul agenţiei, fiind estimate până la 1500 de disponibilizări.
Nici cei care vor rămâne aici nu vor răsufla uşuraţi, pentru că vor fi supuşi unor evaluări psihologice şi testului poligraf.
Prin Ordonanţa de Reorganizare a ANAF aprobată de Guvern, jumătate dintre angajaţi vor fi concediaţi în acest an, inclusiv o treime dintre şefii agenţiilor. Din toamnă, ANAF fuzionează cu Autoritatea Naţională a Vămilor şi cu Garda Financiară. În cadrul Agenţiei se va înfiinţa şi Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, care se va afla în subordinea premierului şi va lucra în coordonare cu DIICOT.
Angajaţii care vor face parte din noua structură vor fi supuşi unor noi examene, teste psihologice şi teste de integritate cu poligraful. Reorganizarea ANAF îi afectează şi pe contribuabili, pentru că activitatea la nivel teritorial se va reorganiza în opt direcţii regionale cu sediul în Timişoara, Iaşi, Galaţi, Ploieşti, Craiova, Cluj-Napoca, Braşov, respectiv Bucureşti.
Companiile de stat
Tăieri de posturi vor fi şi la companiile de stat. Cele mai multe se vor înregistra la Poşta Română, de unde vor pleca peste 3600 de oameni chiar din această toamnă. În sectorul feroviar, 3500 de persoane vor părăsi CFR Infrastructură (1000 de angajaţi), CFR Marfă (1500) şi CFR Călători (1000) până la sfârşitul anului.
Concedieri mai sunt planificate şi în alte societăţi de stat, iar acestea ridică suma reducerilor de personal la 10.000.