Toate bunurile executate silit de bănci se vând la licitaţie. Deci, prima condiţie este ca cei interesați să participe la o astfel de licitaţie. Pentru asta, trebuie urmărite anunţurile de pe site-urile băncilor şi să depună o cauţiune de 10% din preţul minim de vânzare. De regulă, preţul de pornire este preţul la care bunul a fost evaluat, dar dacă nu se vinde, la noua licitaţie, preţul va cobori la 75% şi tot aşa până îşi găseşte un cumpărător.
Unul dintre cele mai mari avantaje ale bunurilor executate silit este preţul scăzut. Spre exemplu, apartamentele scoase la executare au în general o reducere de preţ între 5 şi 20.000 de euro.
Există însă şi dezavantaje ale executărilor silite şi ele nu sunt de neglijat. Ar putea apărea probleme cu evacuarea sau cu fostul proprietar. Uneori, aceştia refuză să evacueze apartamentele aşa că s-ar putea să fie nevoie de intervenţia poliţiei.
Apoi, legea le permite foştilor proprietari să facă recurs după recurs înainte să fie scoşi din casă, iar asta poate să dureze câţiva ani. Nu în ultimul rând, nici locuinţele şi nici alte bunuri scoase la licitaţie, de cele mai multe ori, nu pot fi vizionate.