Problema urşilor din Băile Tușnad nu este nouă. Anul trecut, de exemplu, în Harghita s-a înregistrat o creştere a numărului de cazuri în care animalele sălbatice au provocat pagube.
Ba chiar mai mult, acum două nopţi, un urs a spart un geam şi a intrat în cămara unei familii din Băile Tuşnad şi a scotocit în lada frigorifică, de unde a luat o bucată de jambon. Localnicii spun că, serile trecute, un urs a intrat în bucătăria unei alte familii, unde a mâncat clătite.
De când a venit vara, urşii ajung tot mai des în casele şi pensiunile din Tuşnad pentru a căuta mâncare.
Ionela Andrășoaie, administratorul unei pensiuni: „Ne-am trezit cu el în casă, sora mea s-a trezit. Era cu copilul în casă și dimineața, la ora 4, pur și simplu a coborât în cămară și a găsit ursul în casă”.
Deşi situaţia e aceeaşi de doi ani, autorităţile nu au făcut nimic altceva decât să monteze panouri care anunţă că e „pericol de urşi”.
Albert Tibor, primarul din Băile Tușnad: „Singura soluție care ar fi este să avem o echipă de rangeri în permanență ca să alunge urșii”.
Localnic: „Evit să merg noaptea în afara serviciului prin locuri izolate”.
Sunt și localnici care nu au așteptat intervenția autorităților și au găsit singuri soluții. Și-au montat singuri garduri electrice, însă nici acestea nu sunt o soluție, pentru că urșii trec de ele și ajung în gospodăriile oamenilor.
Daniel Nagy, inspector șef-adjunct ITRSV Brașov: „Ei practic coboară din munți, de pe muntele Piliske și de pe masivul celălalt, de pe Ciomat, zona fiind înțesată de pensiuni și de restaurante, tot ce se depozitează acolo funcționează ca o bombă energetică pentru aceste animale”.
Autorităţile estimează că în pădurile care înconjoară Tuşnadul trăiesc în jur de 20 de urşi. Anul trecut, vânătorii au mutat cinci urși din Tuşnad în rezervația din munţii Hășmașul Mare.